Ποιους θα πιάσει, ποιους θα αφήσει το περιουσιολόγιο

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που έρχεται τις επόμενες εβδομάδες με σχετική νομοθετική ρύθμιση θα αποτελέσει στην ουσία την επέκταση του πόθεν έσχες σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ο σχεδιασμός είναι μέσω του νέου αυτού «εργαλείου» είναι να γίνεται έλεγχος της συνολικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων. Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί η δήλωση δεν θα περιορίζεται μόνο στα εισοδήματα και τα ακίνητα στην Ελλάδα που περιλαμβάνονται ούτως ή άλλως στην φορολογική δήλωση.

Ο υπόχρεος θα πρέπει να δηλώνει

και τα υπόλοιπα των λογαριασμού του τις τοποθετήσεις του σε κινητές αξίες (μετοχές , αμοιβαία κεφάλαια , μετοχές, παράγωγα προϊόντα), τα ακίνητα και τις συμμετοχές σε εταιρίες στο εξωτερικό. Ο διάχυτος φόβος για δήλωση στην κινητές αξίες, τιμαλφή (κοσμήματα, ρολόγια, ράβδους χρυσού, χρυσές λίρες) χαλιά, έργα τέχνης μεγάλης αξίας κτλ, μάλλον είναι άτοπος αφού η προσαύξηση περιουσίας που μπορεί να χρεωθεί στον φορολογούμενο από τέτοιες πηγές είναι εξαιρετικά «μαχητός».

Για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με ελέγχους νέας εποχής που θα αφορούν έλεγχο μεγάλων δαπανών ( λογαριασμών σε κινητά , ξενοδοχεία , μετακινήσεις ) άμεση ενημέρωση από ελληνικές και ξένες τράπεζες για μεγάλες κινήσεις λογαριασμών και στενότερη συνεργασία με φορολογικές αρχές εντός και κυρίως εκτός της ΕΕ .

Ο στόχος δεν είναι να μπούν νέοι φόροι αφού κάθε νέος φόρος σε αυτή την χρονική φάση θα ήταν καταδικασμένος Είναι κυρίως να αποκαλυφθούν εισοδήματα που νόμιμα ή παράνομα δεν δηλώνονται και δεν φορολογούνται. Ωστόσο σίγουρα η εφαρμογή του θα φέρει και κερδισμένους και χαμένους.

Οι κερδισμένοι

Οι πρώτοι που θα είναι κερδισμένοι είναι αυτοί που μέσα στην κρίση έμειναν με κάποια περιουσιακά στοιχεία αλλά χωρίς εισοδήματα ή με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα.

Μια θετική διαφορά του πραγματικού από το τεκμαρτό εισόδημα έφερνε φόρο από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 100% για τον επόμενο χρόνο σε ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν εμ επίδομα ανεργίας σε ένα σπίτι που κληρονόμησαν από τους γονείς τους και ένα αυτοκίνητο που απόκτησαν όταν είχαν εισοδήματα . Όλοι αυτοί θα πληρώνουν μόνο για το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα τους και όχι για εικονικά εισοδήματα που θεσπίστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Οι δεύτεροι κερδισμένοι - μεσοπρόθεσμα θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιβαρύνονται σήμερα υπερβολικά από τον ΕΝΦΙΑ . Η ανάδειξη του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα επιτρέψει την διεύρυνση της βάσης του φόρου και κατά συνέπεια την προσαρμογή του σε κάτι που θα θυμίζει πολύ περισσότερο το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Οι χαμένοι

Θεωρητικά χαμένοι θα είναι αυτοί που κρύβουν εισοδήματα μετρητά ή χρηματιστηριακά προϊόντα ή κέρδη από εταιρίες στο εξωτερικό που σήμερα δεν δηλώνονται ή εμφανίζονται μόνο κατά ένα μέρος. Με δεδομένο ότι θα ελέγχεται από συγκεκριμένες διαδρομές το επίπεδο διαβίωσης ( δαπάνες ακριβές κατοικίες πολυτελής ζωή ) κάθε κραυγαλέα διαφορά του επιπέδου ζωής με τα δηλούμενα εισοδήματα θα σημαίνει συναγερμό. Οι πιο πυκνοί διασταυρούμενοι έλεγχοι η ελπίδα είναι να φτάνουν στην πηγή ή την κρύπτη του χ κρυφού εισοδήματος. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται και σήμερα αλλά είναι αποσπασματικοί χωρίς η μια ελεγκτική υπηρεσία να επικοινωνεί με την άλλη. Το σύστημα των διασταυρούμενων ελέγχων έχει εφαρμοστεί εδώ και περίπου 40 χρόνια από την αντίστοιχη αμερικανικό ΣΔΟΕ την γνωστή IRS.

Ο εντοπισμός εισοδημάτων θα αφορά και φυσικά πρόσωπα αλλά θα επεκτείνεται και σε ύποπτες συναλλαγές εταιριών στις οποίες συμμετέχουν.

Οι δεύτεροι χαμένοι είναι υποκατηγορία των πρώτων . Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου σήμερα μπορεί να πληρώνουν όσο ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δυάρι στο Περιστέρι . Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει πιο ορθολογικός και σε αυτή την κατεύθυνση φέροντας πρόσθετα έσοδα από αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν για να ελαφρύνει αυτούς που δεν έχουν αλλά πληρώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα