Πώς και πότε θα συζητηθεί ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ για το ονοματολογικό

Σε πολιτικούς υπολογισμούς σχετικά με τον χρονισμό της κατάθεσης και της συζήτησης ενδεχόμενης πρότασης μομφής στη Βουλή για το ονοματολογικό επιδίδονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Με δεδομένο ότι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας παύει κάθε άλλη συζήτηση στη Βουλή η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει την πρόταση της μετά την ψηφοφορία του συζητούμενου πολυνομοσχεδίου

για την 4η αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας πριν την αυριανή ψηφοφορία θα προκαλέσει αναβολή της έγκρισης του πολυνομοσχεδίου η οποία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αναβολή και της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους με τους δανειστές που έχει προγραμματιστεί για ττις 21 Ιουνίου.

Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Πέμπτη το απόγευμα ή την Παρασκευή κατά την ενημέρωση που αναμένεται να παράσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τη συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει αμέσως στη συζήτηση της πρότασης μομφής ή θα την αναβάλλει για μία ή δύο το πολύ ημέρες όπως έχει το δικαίωμα.

Βάσει του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή μέλους της απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 50 βουλευτών, αριθμού που διαθέτει η ΝΔ. Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση που εν προκειμένω αφορούν τη συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.

Επίσης, η πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής κάτι που σημαίνει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να την υποβάλλει σε "νεκρό χρόνο" αλλά μόνο κατά τη διάρκεια συζήτησης. Βάσει του κανονισμού, αμέσως, μετά την κατάθεση της πρότασης η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την τοποθέτηση δύο βουλευτών που καταθέτουν την πρόταση και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες. Στο τέλος της συζήτησης θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή υπουργού θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.


Keywords
Τυχαία Θέματα