Ποτάμι: "Γκρίζα σημεία" στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό

«Γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, ιδιαίτερα από το υπουργείο Εθν. Άμυνας καταγγέλλει το Ποτάμι με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία μετά από σχετική ερώτηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «χιλιάδες απευθείας συμβάσεις κι εκατομμύρια ευρώ σε λίγους» παρατηρώντας ότι δημιουργούνται «πολλά, νέα ερωτήματα». Το Ποτάμι επισημαίνει ότι τα 1,136 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί για το

προσφυγικό είναι «σε πλήρη αναντιστοιχία με το επίπεδο των υποδομών και την ποιότητα διαβίωσης των προσφύγων».

Σε σχέση με το υπουργείο Εθν. Άμυνας, σημειώνει ότι η «μερίδα του λέοντος» των χρημάτων για τη σίτιση στα hot-spots των νησιών «έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ» μιλώντας για «ιδιότυπο «καρτέλ».

Περίπου το 80% των πόρων του υπουργείου Εθν. Άμυνας για το προσφυγικό αφορά τη σίτιση. Το Ποτάμι τονίζει ότι στα hot-spots Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν διατεθεί 30,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 27,9 εκατ. ευρώ «αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις τέσσερις εταιρίες».

Καταγγελίες και για τις δομές φιλοξενίας

Σε σχέση με τις δομές φιλοξενίας στην Βόρεια Ελλάδα, το Ποτάμι σχολιάζει ότι οι περισσότερες από τις 594 συμβάσεις συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ είναι με απευθείας ανάθεση ή με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

Το Ποτάμι ξεχωρίζει το παράδειγμα της Βέροιας όπου από τις 328 συμβάσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ μόνο οι 41 πραγματοποιήθηκαν μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Kαταγγέλλει επίσης «διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων ως και 45 φορές στους ίδιους ανθρώπους» κι επικρίνει την ακολουθούμενη πρακτική που προσιδιάζει με έκτακτες καταστάσεις την στιγμή που οι προσφυγικές ροές έχουν πάρει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το Ποτάμι, τέλος, επισημαίνει ότι «οι αποκαλύψεις γύρω από τις συμβάσεις εγείρουν νέα ερωτήματα πρόσθετα από αυτά που έχουν ανακύψει και έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)».

Keywords
Τυχαία Θέματα