ΠΟΥ: Τα μέτρα, όχι τα εμβόλια, μπορούν να αποτρέψουν νέα έξαρση των κρουσμάτων

Μόνον τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, όχι τα εμβόλια, μπορούν να αποτρέψουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη Βρετανία.

"Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα είναι πολύ βοηθητικά, αλλά η επίδραση του εμβολίου όσον αφορά τη δημιουργία ενός κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά", δήλωσε η Δρ Μάργκαρετ Χάρις απαντώντας σε ερώτηση που

της έγινε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη για το αν τα εμβόλια κατά της COVID-19 έρχονται την κατάλληλη ώρα ώστε να προληφθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη.

"Αυτά που πρέπει να γίνουν για να προληφθεί μια αύξηση, μια ανοδική τάση, μια έξαρση ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία", σημείωσε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (8/12) ήταν η η επίσημη έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που "γέννησε" ελπίδες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

"Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια τεράστια πρόοδο στον αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά του νέου κορονοϊού", σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον . "Ωστόσο ο μαζικός εμβολιασμός θα πάρει χρόνο", προειδοποίησε και κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη Βρετανία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι ισχύει για το επίδομα αναστολής και τα επιδόματα ανεργίας ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί - Με τεστ η είσοδος στη χώρα ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες μένουν ανοιχτές ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

"Σταδιακά θα υπάρξει τεράστια, τεράστια διαφορά. Όμως τονίζω σταδιακά, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Δεν έχουμε νικήσει ακόμη αυτόν τον ιό", σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι αναμένει πως εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ως το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει να μειώνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα. Επίσης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία, όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών που γίνονται, θα ανακοινώνονται μόλις είναι διαθέσιμα.

Ο Χάνκοκ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η ζωή θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς στη Βρετανία από την άνοιξη του ερχόμενου έτους.

Η 90χρονη Μάργκαρετ, η πρώτη γυναίκα που εμβολιάστηκε

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια γιαγιά 90 ετών, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πράσινο φως που δόθηκε.

Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν την ενενηντάχρονη γυναίκα στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας να κάνει το εμβόλιο καθισμένη στην πολυθρόνα της και μιλώντας με τη νοσηλεύτρια.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω», δήλωσε η Κίναν κάτω από τα φλας των φωτογράφων.

«Αυτό σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Πότε θα έχει εβόλια η Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των Financial Times, στο χρονοδιάγραμμά του της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε αρχικά ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ,pou