Πριν από 77 χρόνια αρχίζει η Μάχη της Κρήτης

Ο κύριος Χάινς Ρίχτερ είναι ένας Γερμανός συγγραφέας, από αυτούς που αρέσκονται στη μεταμοντέρνα αποδόμηση της Ιστορίας, όπως κάτι άλλοι φαιδροί που περιγράφουν τη Μικρασιατική Καταστροφή ως συνωστισμό στη Σμύρνη, και την Επανάσταση του 1821 ως απαράδεκτη εθνικιστική ενέργεια εναντίον της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Ο κύριος Χάινς λοιπόν έγραψε ένα βιβλίο, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης», το οποίο μάλιστα παρουσίασε και στην Ελλάδα το 2011, χωρίς να βρεθεί ένας άνθρωπος από το ακροατήριο να

του βάλει τις φωνές. Κάτι που θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο και πρέπον, μιας και στο εν λόγω πόνημα, ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη τον Μάη του 1941 ως «ιπποτική και δίκαιη», ενώ τον ηρωικό αντιστασιακό αγώνα των Κρητικών και των Συμμάχων απέναντι στους ουρανόπεμπτους Ναζί, ο γιαλαντζί αναθεωρητής της Ιστορίας αποφαίνεται πως ήταν «βρώμικος και κτηνώδης».

Για να δούμε λοιπόν τα γεγονότα. Στις 20 Μαίου του 1941 ξεκινά η περίφημη Μάχη της Κρήτης (Luftlandeschlacht um Kreta, γερμανιστί). Εκατοντάδες αεροπλάνων σκοτεινιάζουν τον ουρανό της μεγαλονήσου, αφού έχει προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός του νησιού. Αυτή η αεροπορική εισβολή στη μεγαλόνησο, με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Ερμής» (Unternehmen Merkur) ήταν η πρώτη, και η τελευταία αεροαποβατική επιχείρηση κατάληψης ενός ολόκληρου νησιού από αέρος, καθώς ναι μεν οι Ναζί κατέλαβαν τελικά όλη την Κρήτη, αλλά με μεγάλο κόστος, τόσο που δεν αποτόλμησαν ξανά παρόμοιο εγχείρημα τέτοιας κλίμακας καθόλη τη διάρκεια του πολέμου.

Να πούμε πως οι Γερμανικές δυνάμεις που μετείχαν στην Επιχείρηση Ερμής ανέρχονταν σε 23, περίπου, χιλιάδες στρατιώτες, από τους οποίους οι 14 χιλιάδες ήταν αλεξιπτωτιστές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 1370 αεροπλάνα και ανεμόπτερα, καθώς και 70 πλοία. Οι Γερμανοί είχαν σοβαρές απώλειες: γύρω στις τέσσερις χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, με πολλαπλάσιο αριθμό τραυματιών. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες μόνο μεταξύ των αλεξιπτωτιστών, αυτών που συναντούσαν τα δικράνια των Κρητικών καθώς έπεφταν από τον ουρανό, ανήλθαν σε οχτώ χιλιάδες άτομα, νεκρούς και τραυματίες. Η επική αντίσταση των Κρητικών, που πολέμησαν, με ελάχιστα μέσα, μαζί με Νεοζηλανδούς και Βρετανούς φαντάρους τον πάνοπλο ναζισμό εξ ουρανού, κόστισε πολύ ακριβά στην Κρήτη.

Όταν τελικά οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την κατάληψη του νησιού στις αρχές Ιουνίου, μετά από λυσσώδεις μάχες, που δεν είχαν ποτέ φανταστεί πως θα ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν, στράφηκαν εναντίον των αμάχων για εκδίκηση. Τρανό παράδειγμα η Κάνδανος, που ισοπεδώθηκε και καταστράφηκε απολύτως, που σβήστηκε από τον χάρτη, για αντίποινα. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα σήμερα δοξολογείται από κάποιους αχρείους ως «ιπποτική και δίκαιη» πράξη, ενώ το έπος που έγραψαν οι Κρητικοί, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους και τις εστίες τους, ήταν μια «βρόμικη και κτηνώδης» ενέργεια.

Ωστόσο, είναι γεγονός, πιστοποιημένο από έγκριτους ιστορικούς, πως η Μάχη της Κρήτης όντως καθυστέρησε την έναρξη της επίθεσης του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης τόσο, όσο χρειαζόταν για να επηρεαστεί η έκβασή της, θετικά για τους Συμμάχους, και αρνητικά για τον Άξονα. Όντως, η Ιστορία προχωρεί, παρόλο που γαβγίζουν στο πέρασμά της άνθρωποι σαν τον κύριο Χάινς Ρίχτερ.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα