Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Δ. Αττικής: "Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή λέει ότι θέλει;"

Σε νέο καθεστώς μπαίνει από σήμερα το πρωί η Δυτική Αττική και συγκεκριμένα οι δήμοι Ασπροσπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας, που θα ακολουθήσουν αυστηρότερο Lockdown, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι λοιμωξιολόγοι είχαν από μέρες σημάνει συναγερμό για το αυξημένο ιικό φορτίο στην περιοχή, στην οποία καθημερινά φτάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε μια σειρά από εταιρείες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όπως λέει στο News 24/7, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλλικού

Κέντρου Δυτικής Αττικής, Βαγγέλης Λίγγος, μια σειρά από μέτρα που μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως, δεν λήφθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα η περιοχή να φτάσει στην σημερινή κατάσταση.

"Ξεκίνησαν να γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ, χθες, στο λιμάνι της Ελευσίνας όπου φτάνουν και φορτηγά από το εξωτερικό. Εκεί υπάρχουν 600 εργαζόμενοι που έρχονται από το Αιγάλεω, το Περιστέρι, τα Μέγαρα. Τόσο καιρό γιατί δεν γινόταν αυτό; Έπρεπε να φτάσουμε εδώ; Και δεν έχουν πάει ακόμα στις εταιρείες με τα logistics, στις μικρές επιχειρήσεις" τονίζει ο κύριος Λίγγος. Αναφέρει δε, πως θα έπρεπε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να μπαίνουν στις εταιρείες οποία ώρα θέλουν και να πραγματοποιούν δειγμστοληπτικούς ελέγχους, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε ποτέ." Μιλάμε για εταιρείες με τεράστιες μαντρες, κάμερες, ελέγχους στην είσοδο για να ειδοποιούν μέσα αν φταίει έλεγχος του ΣΕΠΕ. Και η κυβέρνηση περιόρισε τους ελέγχους σε κάποια προαιρετικά rapid test που έκαναν οι δήμοι.

Όπως επισημαίνει, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο είχε υπογραμμίσει στους αρμόδιους από νωρίς την ανάγκη να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο τα αιτήματα να γίνουν αποδεκτά. " Ζητούσαμε εγκαίρως να γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας. Άλλοι να έρχονται στη δουλειά στις 08:00, άλλοι στις 09:00, άλλοι στις 10:00. Έρχονται χιλιάδες άνθρωποι μαζί. Ζητούσαμε να πυκνώσουν τα δρομολόγια του προαστιακού. Δεν είπαμε κάτι υπερβολικό. Ούτε να αγοραστούν χίλια λεωφορεία, ούτε συρμοί. Να αυξηθούν τα δρομολόγια, να έρχονται οι εργαζόμενοι χωρίς να συγχρωτίζονται" εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατουπαλλικού Κέντρου.

Παράλληλα, σημειώνει και εκείνος όπως και άλλα συνδικάτα εργαζομένων στο παρελθόν, πως οι αναφορές που φτάνουν στα γραφεία τους κάνουν λόγο για εκατοντάδες εργαζομένους που είναι δηλωμένοι σε καθεστώς αναστολής ή τηλεργασιας και αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να πηγαίνουν στη δουλειά τους. "Η δυνατότητα που επέλεξε να δώσει η κυβέρνηση, να εκδίδει οποιοσδήποτε έγγραφο γισ την κυκλοφορία ελεύθερα, έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό πως θα πρέπει, μόνο μέσω της Εργανης να εκδίδονται οι βεβαιώσεις κυκλοφορίας, ώστε να μην μπορούν οι εργοδότες να αναγκάζουν εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή να πηγαίνουν στα γραφεία τους." λέει ο Βαγγέλης Λίγγος.

Κλείνοντας, ο ίδιος εκτιμά πως αν δεν παρθούν ούτε τώρα ουσιαστικά μέτρα, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. "Κάναμε κάποιες επισημάνσεις. Κυνηγούν για πρόστιμο έναν άνθρωπο που τρέχει μόνος του. Που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα; Εκεί ή στους χώρους εργασίας που συνωστίζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι; Αν βγεις θετικός σε τεστ και ζητήσεις από την Πολιτική Προστασία βεβαίωση ότι πρέπει να μπεις σε καραντίνα, ώστε να την δώσεις στον εργοδότη, περνούν μέχρι και 40 ημέρες για να την λάβεις. Μέχρι τότε, ο εργοδότης θα σε έχει απολύσει αν δεν θέλει να λείψεις από τη δουλειά. Συνεπώς πολλοί είναι πιθανό να είναι θετικοί και να το κρύβουν γιατί φοβούνται την απόλυση. Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως δεν ξέρει τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή λέει ότι θέλει;", κλείνει ο πρόεδρος του Εργατουπαλλικού Κέντρου Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα