Πρόγραμμα Γέφυρα: Εκτός οι περυσινές αγορές κατοικίας και οι αγρότες

Αδυναμία κατάθεσης αίτησης στην πλατφόρμα για το Πρόγραμμα Γέφυρα εμφανίζουν μέχρι στιγμής χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι έχουν δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, δύο κυρίως κατηγορίες δανειοληπτών αδυνατούν, αν και έχουν όλες τις προϋποθέσεις, να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία και πλήττονται από την πανδημία, να λάβουν επιδότηση

της μηνιαίας δόσης που φτάνει ακόμα και το 90%.

Πρόκειται για όσους έχουν προχωρήσει στην αγορά κατοικίας κατά την διάρκεια του 2019 και βρίσκονται στους πληττόμενους από την πανδημία ΚΑΔ και στους «μικρούς» αγρότες οι οποίες δεν έχουν εισπράξει ακόμη, αν και το δικαιούνται, το επίδομα του κορονοϊού.

Στην πρώτη κατηγορία χιλιάδες δανειολήπτες που απέκτησαν με στεγαστικό δάνεια ακίνητο κατά την διάρκεια του 2019 και πλήττονται από την πανδημία θα πρέπει να περιμένουν εντός των ημερών για να αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για τη χρήση 2019 και στη συνέχεια να υποβάλουν την αίτηση τους.

Ωστόσο η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει ανατροπή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς η ΑΑΔΕ πρέπει να εντοπίσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν από φέτος και έτσι τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα καθυστερήσουν λίγες μέρες ακόμη και πάνε προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είτε δεν πρόκειται να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για την υποβολή της αίτησης είτε θα πρέπει να οι λογιστές τους να κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην περίπτωση χιλιάδων μικρών αγροτών που δεν έχουν λάβει ακόμη το σχετικό επίδομα του κορονοϊού (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί επίσης προς το τέλος του μήνα) και προφανώς δεν διαθέτουν και τα ενήμερα φορολογικά στοιχεία που χρειάζονται από την ΑΕΔΕ για την υποβολή της αίτησης.

Ολιγοήμερη παράταση

Για τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς και για αρκετές ακόμη υποομάδες δανειοληπτών η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος με το οποίο επιδοτούνται για εννέα μήνες οι δόσεις δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

"Το πρόγραμμα "Γέφυρα” έχει πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί για εννέα μήνες στεγαστικά-επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό. Δηλαδή να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν τα δάνειά τους "κοκκινίσουν". Και εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα να έχει τόσο θετική ανταπόκριση, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του", απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

75.000 αιτήσεις

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην σχετική πλατφόρμα έχουν κατατεθεί 75.000 αιτήσεις δανειοληπτών, από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Αυγούστου, σημειώνοντας πολλαπλάσιο ρυθμό αποδοχής συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας του ν. 4605/2019.

Με τον ημερήσιο ρυθμό υποβολής αιτήσεων να διαμορφώνεται στις 3000 – 5000 αιτήσεις, στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι το σύνολο των αιτήσεων θα υπερβεί τις 150.000 αιτήσεις, νούμερα ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/), ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

* όταν οι συγκύριοι της κύριας κατοικίας είναι περισσότεροι από ένας, αρκεί η υποβολή της αίτησης από έναν από αυτούς.

* αν το δάνειο βρίσκονταν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ή είχε καταγγελθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2020, τότε η αίτηση συνυπογράφεται (ηλεκτρονικά) από το σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη

του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους καθώς και από το συνοφειλέτη ή τον εγγυητή.

* αν υποβληθεί αίτηση και ο οφειλέτης εκπέσει από τη συνεισφορά του δημοσίου, δεν επιτρέπεται η υποβολή δεύτερης αίτησης για την χορήγηση συνεισφοράς δημοσίου από το ίδιο το φυσικό πρόσωπο.

* αν το μη εξυπηρετούμενο δάνειο είχε καταγγελθεί μέχρι τις 29/2/2020 τότε πρέπει να παρέχει άρση απορρήτου και ο συνοφειλέτης ή/και ο εγγυητής.

* σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, δεν απαιτείται η συνυπογραφή της αίτησης από τον/την σύζυγο. Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση πριν από την υποβολή της αίτησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει προστατευόμενα μέλη χωρίς ΑΦΜ, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1». Αν δεν το κάνει τότε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει καθώς αυτόματα από την πλατφόρμα αναζητείται ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους.

Οι πρώτες καταβολές της επιδότησης από το δημόσιο προς τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν για να εξυπηρετούμενα δάνεια τον Οκτώβριο. Για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει οι δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση και να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα για τη ρύθμιση των οφειλών πριν ξεκινήσει η επιδότηση από το δημόσιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα