Προϊστορικά πετρογλυφικά αποκαλύπτουν έναν εντελώς άγνωστο αρχαίο πολιτισμό

Δέος και ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλούν τα προϊστορικά πετρογλυφικά που ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας, προσφέροντάς για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα πληροφορίες για έναν πολιτισμό την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαμε μέχρι πρότινος.

Τα πετρογλυφικά αποκαλύφθηκαν κατά χιλιάδες σε λόγους της περιοχής. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν... "ξεχασμένα" επί χιλιάδες χρόνια, καθώς ήταν "θαμμένα" κάτω από τόνους λάσπης και σκόνης.

Συνολικά,

βρέθηκαν πετρογλυφικά κοντά σε 52 χωριά της περιοχής. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ύπαρξή τους ήταν γνωστοί σε πέντε μόλις χωριά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα πετρογλυφικά που ήταν εκτεθειμένα και γνωστά, λατρεύονται ως "ιερά" από τους ντόπιους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πετρογλυφικά δημιουργήθηκαν γύρω στο 10.000 π.Χ. και είναι από τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Απεικονίζουν κατά κύριο λόγο ζώα, πουλιά, ανθρώπινες φιγούρες και γεωμετρικά σχέδια. Εκτιμάται επίσης ότι σχεδιάστηκαν από μέλη κοινότητας τροφοσυλλεκτών (στην ουσία δηλαδή κυνηγών) που δεν είχαν κάποια σχέση με τη γεωργία.

Ιδιαίτερη αίσθηση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι απεικονίζουν γνώριμα ζώα, όπως χελώνες, καρχαρίες και φάλαινες, αλλά και ορισμένα, όπως ρινόκερους και ιπποποτάμους, που δεν συναντώνται στην Ινδία. Γεγονός που θέτει το μέγα ερώτημα για τους επιστήμονες, αν τα ζώα αυτά υπήρχαν παλαιότερα στην Ινδία, ή αν τα σχεδίασαν άνθρωποι που "μετανάστευσαν" στην Ινδία από άλλη περιοχή (πιθανότατα της Αφρικής).

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ινδίας θεωρεί σπουδαία την ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας υπό τους εξερευνητές Σουντίρ Ριζμπούντ και Μανότζ Μαράθε. Και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει πλέον την έρευνά τους με σημαντικά ποσά με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προϊστορικά,proistorika