Προς αναδιάταξη συμμαχιών στη ΝΔ μετά το "μανιφέστο" Αντώνη Σαμαρά

Να υποβαθμίσει το θόρυβο που προκάλεσε το “Μανιφέστο” του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι όμως φανερό πως οδηγούμαστε σε αναδιάταξη των συμμαχιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Πολύ περισσότερο που ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν θα σιωπήσει: “Αυτές είναι οι απόψεις μου. Οι ιδέες μου. Με αυτές πολιτεύομαι πάντα. Δεν τις διαπραγματεύτηκα ποτέ! Για οποιοδήποτε αξίωμα...Ποτέ! Ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας” προειδοποίησε χαρακτηριστικά την ηγεσία του.

Οι ευθείες βολές του Αντώνη Σαμαρά

μπορεί να αντιμετωπίζονται με σιωπή από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μην γίνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο, ωστόσο ήδη παρατηρούνται οι διαφοροποιήσεις στον πολιτικό λόγο πρωτίστως από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και, δευτερευόντως, από την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη ότι “ο Σαμαράς έθεσε αυτό που συζητά όλη η κοινωνία για το μεταναστευτικό”.

Είναι σαφές πως η λεγόμενη “καραμανλική” τάση του κόμματος αργά αλλά σταθερά θα αναδεικνύει τις διαχωριστικές γραμμές με την τάση Σαμαρά και η ηγεσία του κόμματος θα επιδιώξει να προσεγγίσει (ή να “ουδετεροποιήσει”) στελέχη που (για να το πούμε κομψά) πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που η όξυνση προβλημάτων, όπως το προσφυγικό και τα εθνικά, θα ευνοούν την περαιτέρω “δεξιά στροφή” της κοινωνίας, κυρίως μέρους των “γαλάζιων” ψηφοφόρων.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί παρά να αφήνει όλο και περισσότερο πίσω του τις προεκλογικές θέσεις του ιδίου και του κόμματός του, για θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά κλπ, παρέχοντας έδαφος στον Αντώνη Σαμαρά να κινηθεί. Παράλληλα, όμως, διαθέτει και την εξουσία, που αποτελεί συγκολλητική ουσία για το κόμμα που το ασκεί, μειώνοντας (σ.σ. σε πρώτη τουλάχιστον φάση) τυχόν φυγόκεντρες τάσεις.

Η ανάγκη αναδιάταξης των συμμαχιών στο εσωτερικό της ΝΔ, τέλος, εκτιμάται ότι αυξάνει τις πιθανότητες του Προκόπη Παυλόπουλου για μια δεύτερη προεδρική θητεία. Και αυτό, γιατί δεν βάζει -προοπτικά- απέναντι στην ηγεσία και τους “καραμανλικούς” και ενδυναμώνει το εσωτερικό μέτωπο, ενώ δεν αποκλείεται και το “σαμαρικό” μπλοκ- εφόσον δεν είναι τελικά υποψήφιος ο Αντώνης Σαμαράς- να προτιμά τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από έναν “εκσυγχρονιστή κεντροαριστερό” ή από έναν “τεχνοκράτη”. Επ’ αυτού, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του...

Keywords
Τυχαία Θέματα