Προς παράταση οδεύει η προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε άτυπη παράταση μέχρι το τέλος του έτους οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θεωρητικά λήγει στις 30 Απριλίου.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο Νews 24/7 ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι προφανές ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και πέραν το τέλος Απριλίου, καθώς η αγορά τελεί υπό τεκτονικές αλλαγές και ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τόσο το μέγεθος των συνεπειών όσο και τον χρονικό

ορίζοντα της επόμενης μέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι σε ότι αφορά στην παράταση που θα ζητήσει από τους Θεσμούς η ελληνική πλευρά για το υφιστάμενου πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι δύο: το πρώτο οριοθετεί το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ το δεύτερο, που μάλιστα θεωρείται και το επικρατέστερο, εκτιμά ότι η παράταση που θα ζητηθεί θα είναι μέχρι τις 31/12/2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφαινόμενη παράταση όχι μόνο δεν προκαλεί εφησυχασμό στις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο, αλλά αντίθετα έχουν ήδη ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου. Τραπεζικές πηγές, με γνώση του θέματος, επισημαίνουν ότι τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια και νομικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου, με στόχο να παρουσιαστεί, να συζητηθεί και να λάβει σχετικά σύντομα το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει απασχολήσει τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την διαχείριση των συνεπειών του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης επισημαίνει ότι η ροή των αιτημάτων από τους πολίτες δεν έχει πληγεί από τον κορονοϊό, καθώς οι διαδικασίες σε σχέση με την πλατφόρμα είναι αυτοματοποιημένες και γίνονται ηλεκτρονικά.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των αιτήσεων στην πλατφόρμα, ενώ η ελληνική πλευρά θα υποβάλει πρόταση προς τους θεσμούς για παράταση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το σύστημα σταματάει να δέχεται αιτήσεις υπαγωγής στο προστατευτικό πλαίσιο.

Τρίμηνη αναστολή δόσεων για όσους έχουν προστασία α’ κατοικίας

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομιών ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «παγώνουν» αυτόματα και για τρεις μήνες οι δανειακές υποχρεώσεις χιλιάδων νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Το «πάγωμα» αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή και εργαζομένους που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 5 της ΠΝΠ που εκδόθηκε την Τρίτη και περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Με δεδομένο ότι η προσπάθεια των τραπεζών επικεντρώνεται στο να αποτραπεί η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, η ρύθμιση αυτή «προστατεύει» τα πλέον επίφοβα δάνεια, αυτά δηλαδή που είναι ρυθμισμένα, ώστε να μην μπουν και πάλι στην επικίνδυνη ζώνη.

Οι υπόλοιποι ρυθμισμένοι δανειολήπτες έχουν φυσικά το δικαίωμα να αιτηθούν ρύθμιση από τον πιστωτή τους.

Επίσης προβλέπεται η αναστολή για τρεις μήνες των προθεσμιών διενέργειας διαδικαστικών και λοιπών πράξεων που αφορούν το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας (4605/2019) και του Εξωδικαστικού (4469/2017), υπό την προϋπόθεση η υποβολή αίτησης να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλους τους αιτούντες.

2.509 αιτήσεις στην πλατφόρμα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 1/7/2019-28/2/2020 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία:

Ρυθμίστηκαν 19,1 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία. Έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 7 εκατ. ευρώ. Η μέση αξία κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 80,1 χιλ. ευρώ, ενώ 45,4 χιλ. ευρώ είναι το μέσο ποσό ρύθμισης. Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 36,7% της μηνιαίας δόσης. Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 21,3% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν. 2.509 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα