Προς παράταση οι 120 δόσεις - Φρένο για την νέα πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων

Φοροτεχνικοί, αλλά και επαγγελματικοί φορείς, πιέζουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα να μην λήξει στις 30 του μήνα η προθεσμία που θα έχουν για ένταξη στην νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι ευνοϊκοί όροι που θεσπίστηκαν τον Αύγουστο έχουν φτάσει τους ενταγμένους φορολογούμενους στις 200.000 που είναι περίπου το 5% από τα 4,1 εκ ευρώ όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορία. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και αυτοί που υπέβαλαν την αίτηση τους και εντάχθηκαν στην ρύθμιση του Ιουλίου και τώρα κάνουν

ξανά αίτηση για να ευεργετηθούν από την μικρότερη δόση των μικρότερο επιτόκιο το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ανασταλτικός παράγοντας για ακόμη ταχύτερη ένταξη αποτελεί το γεγονός ότι η ρύθμιση καλύπτει τα χρέη μέχρι 31/12/2018, αφού, όμως, δεν υπάρχουν αρρύθμιστα νέα χρέη από 1/1/2019. Μέχρι να μπορέσει κάποιος να βρει την απαραίτητη ρευστότητα για να ρυθμίσει τις νέες οφειλές, μπορεί να χάσει τις 120 δόσεις.

Επίσης, όσοι θέλουν να μπουν, πιέζουν να βελτιωθούν περισσότερο οι ρυθμίσεις σε σημεία, όπως για παράδειγμα η άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών που δεν είναι αναδρομική. Αν δηλαδή κάνει την ειδική αίτηση ο φορολογούμενος, θα πρέπει να περιμένει ότι η άρση της κατάσχεσης θα ισχύσει για όσα χρήματα μπουν μετά την αίτηση του στο λογαριασμό, αλλά όχι γα το ποσό που είχε έως τότε.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι είναι εφικτή η παράταση, με δεδομένο ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ρύθμιση θα έχει θετικό πρόσημο για τα έσοδα και όχι αρνητικό όπως επέμεναν οι δανειστές. Συνεπώς, δεν θα έχουν αντίρρηση για ένα ή για δύο μήνες ή ακόμη έως και το τέλος του χρόνου.

Δύσκολο στοίχημα η νέα πάγια ρύθμιση

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την νέα πάγια ρύθμιση που έχει βάλει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο και η οποία υποτίθεται ότι θέλει την ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων σε 24 ή 48 δόσεις αντί των 12 έως 24 δόσεων που ισχύει σήμερα.

Η πιο άνετη αυτή "πάγια" ρύθμιση υπερβαίνει κατά πολύ την διάρκεια του ενός έτους και, σύμφωνα με τους δανειστές, αν δεν υπάρχουν σαφείς περιορισμοί για την χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πρόβλημα στα δημόσια έσοδα. Δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει τους πάντες να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με 2 χρόνια καθυστέρηση.

Για να μπορέσει, λοιπόν, να προχωρήσει και να εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση μετά την λήξη της προθεσμίας για τις 120 δόσεις θα πρέπει να αναζητηθούν όροι και προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα