Προσφυγικό: Η Ντόρα βάζει φρένο,ο Καραμανλής προειδοποιεί και ο Χρυσοχοϊδης ανοίγει μέτωπα

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αναδεικνύεται στο πρώτο “ναρκοπέδιο” για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα αλλά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί σε μερίδα του εκλογικού της ακροατηρίου, καθώς και με τις φιλοδοξίες βουλευτών της.

Το “άδειασμα” της Ντόρας Μπακογιάννη στους βουλευτές Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Θάνο Πλεύρη, που εμφανίστηκαν θετικοί απέναντι σε ρατσιστικό “μπάρμπεκιου”, δεν διέσωσε μόνον τη “φιλελεύθερη τιμή” της ΝΔ,

αλλά θεωρήθηκε από πολλούς ότι ξεκαθάρισε ποια πρέπει να είναι η γραμμή της παράταξης και έστειλε μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης, εναντίον της οποίας στην ουσία στρέφονται ενέργειες όπως αυτή στα Διαβατά. Η άποψη Μητσοτάκη δε συγκλίνει με αυτές των Κυρανάκη- Πλεύρη, εκτιμούσαν άλλωστε γαλάζια στελέχη.

Σημειωτέον ότι τις δηλώσεις της πρώην υπουργού έκανε retweet ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ τις υποδέχθηκαν με ανακούφιση πολλοί που ενοχλήθηκαν θεωρώντας ότι οι δύο βουλευτές ψάρευαν προσωπικές ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς και αναζητούσαν τα δικά τους 15 λεπτά δημοσιότητας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Δεν είναι βέβαια μόνο οι δύο συγκεκριμένοι βουλευτές που έχουν “παίξει” με το προσφυγικό. Και οι κακές γαλάζιες γλώσσες λένε ότι υπάρχουν αρκετοί έχοντες προσωπικές φιλοδοξίες στη ΝΔ, οι οποίοι φαντασιώνονται πως θα γίνουν Ορμπάν ή Σαλβίνι. Και εάν μέχρι σήμερα κάποιοι θεωρούσαν πως τέτοιες φωνές εξυπηρετούσαν τη ΝΔ ώστε να απευθύνεται και σε ένα σκληρό δεξιό και ξενοφοβικό ακροατήριο, πλέον πολλοί γαλάζιοι φοβούνται ότι οι ακρότητες θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και άρα την αφήνουν εκτεθειμένη σε απειλές εκ δεξιών.

Ο ίδιος ο κ.Κυρανάκης πάντως χθες δήλωσε (Real FM) πως δε θα πήγαινε ούτε θα συμμετείχε σε μία τέτοια εκδήλωση, καθώς και ότι δεν γνώριζε την πρόθεση των διοργανωτών ούτε επιθυμεί να τη διαφημίσει. Για την ανάρτησή του στο facebook με την οποία αναφερόταν εμμέσως πλήν σαφώς στο θέμα με το μπάρμπεκιου, δήλωσε: «Όποιος θέλει να με καταδικάσει γιατί πήγα να πιω μία μπύρα και να φάω σουβλάκια με τους φίλους μου». Ενώ υποστήριξε ότι κάποιοι θελουν να τον εμφανίσουν ως ακροδεξιό και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ανοίγει ξανά το δρόμο για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το Λονδίνο έθετε το προσφυγικό μεταναστευτικό σε ανθρωπιστική όσο και ρεαλιστική διάσταση, προειδοποιώντας ότι οι ροές δε θα σταματήσουν, ειδικά όσο δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια. Ο κ.Καραμανλής υπερασπίστηκε βέβαια τη γραμμή της κυβέρνησης πως δεν μπορεί η Ελλάδα να υποδεχθεί όλους όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν και διαχώρισε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στηλίτευσε το έλλειμμα ολοκληρωμένης πολιτικής και αλληλεγγύης της ΕΕ.

Αλλά νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης, έφερε η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πως «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης». Και αυτό όχι μόνο γιατί μόλις τέσσερις μήνες πριν όταν είχε πρωτοαναλάβει καθήκοντα έκανε δηλώσεις σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος για τη Μόρια. Ούτε γιατί έρχεται η δήλωση αυτή σε αντίθεση με την προεκλογική ρητορική της ΝΔ, η οποία απέδιδε σχεδόν αποκλειστικά την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και γιατί πολλοί ανησυχούν πως τέτοιες δηλώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν από χώρες του Βίζενγκραντ που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη Σένγκεν. Κυβερνητικά στελέχη λένε πάντως ότι ο στόχος του υπουργού ΠΡΟΠΟ ήταν ακριβώς ο αντίθετος, να θέσει δηλαδή τους εταίρους προ των ευθυνών τους, καθώς η κατάσταση είναι αντικειμενικά δύσκολη και πέραν των δυνατοτήτων διαχείρισης μίας χώρας.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που θα συνεδριάσει ατύπως το Σάββατο, για τις κινήσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Το πλέγμα των κυβερνητικών ενεργειών συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία όμως δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα (4.000 επιπλέον μέσα στο Νοέμβριο) με πλαφόν 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και με ενημέρωση πρώτα των τοπικών κοινωνιών, την οποία έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα αναμένονται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το κυριότερο όμως είναι τι μήνυμα θα στείλει ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης στους βουλευτές, καθώς εάν και ποιοι θα τοποθετηθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται για παράδειγμα ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της κ.Μπακογιάννη, αλλά και τι θα πουν βουλευτές που δέχονται πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων τους, οι οποίοι προσδοκούσαν ότι η κυβέρνηση θα έκλεινε τα σύνορα με “μαγικό ραβδί” και δεν αντιλαμβάνονται ότι θα χρειαστεί χρόνος για τα όποια αποτελέσματα του νέου συστήματος ασύλου και για τις επιστροφές. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο πρωθυπουργός να συστήσει στους βουλευτές να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, παρότι κεντρικά απο την κυβέρνηση δείχνουν κατανόηση στις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των μελών της ΚΟ.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα