Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο Μητσοτάκης και απαντά σε Τσίπρα για Καραμανλή

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το το ονοματολογικό της πΓΔΜ ανακοίνωσε το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας τη συμφωνία ως «εθνική υποχώρηση» και «υποθήκευση» του μέλλοντος της Ελλάδας.

«Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς λέτε ναι» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση

και ανακοίνωσε καταχειροκροτούμενος ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας επιχειρώντας να σταματήσει την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού. «Αποτελεί πράξη ευθύνης να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να σταματήσω αυτή την εξέλιξη» δήλωσε και χαρακτήρισε «ανεύθυνο και ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα».

Μάλιστα προκάλεσε την κυβέρνηση να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης για να φανεί εάν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνία. «Σας προκαλώ κύριε Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «να δούμε επιτέλους εάν υπάρχουν 154 βουλευτές πρόθυμοι να πουν ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε στις Πρέσπες». «Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον προφανή θεσμικό εκτροχιασμό. Έχω υποχρέωση να προσπαθήσω να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι παίζει «πολιτικά ανήθικό θέατρο» με τον κ. Καμμένο. «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε τη λαϊκή εξουσιοδότηση, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση» ανέφερε καταγγέλλοντας την απουσία κυβερνητικής πλειοψηφίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Όχι στην αποδοχή μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας

Ο κ. Μητσοτάκης βάσισε τις αντιρρήσεις του για τη συμφωνία στην «αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». «Πρόκειται για κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» είπε και ισχυρίστηκε ότι εάν γίνει αποδεκτή η γλώσσα και εθνότητα τότε «δεν έχει περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός». «Το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι ο λαός του» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα ότι η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Severna Makedonja. «Αρκετές πληγές έχουμε, δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλες. Να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους σκοπιανούς» συμπλήρωσε.

Σκληρή κριτική και για την Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της επιβάλλει 4ο Μνημόνιο το οποίο δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, «δίχως χρηματοδότηση» και με «υποθήκη τη δημόσια περιουσία». Κατηγόρησε, επίσης την κυβέρνηση ότι μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο και πλήττει χαμηλόμισθους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων σε υποβαθμισμένες συνοικίες. Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. «Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνετε ακόμη και στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές» είπε και ανέφερε ότι ένα διαμέρισμα δεκαπενταετίας στη Νίκαια θα καταβάλει 400 ευρώ ΕΝΦΙΑ έναντι 300 που κατέβαλε μέχρι σήμερα. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το άρθρο 109 για το υπερταμείο βάζει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία. «Πρόκειται για νέα ταπεινωτική υποθήκη» ανέφερε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έφερε δύο μνημόνια. «Η κυβέρνηση έπνιξε τους Έλληνες στους φόρους, τσάκισε την ανάπτυξη, επιτέθηκε με ταξικό τρόπο στο διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης» είπε και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια «μεγάλη μάζα απελπισμένων συμπολιτών μας».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Συνολικά κατά της κυβέρνησης αλλά συγκεκριμένα για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό και με στόχο την αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στρέφεται η πρόταση μομφής της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι υπογεγραμμένη από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψήφο δυσπιστίας θέτοντας μάλιστα και τον πήχη των 154 βουλευτών που κατά τη ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση για να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί σήμερα αυτό τον αριθμό. «Να δούμε αν θα βρεθούν οι 154 βουλευτές που θα σας εξουσιοδοτήσουν να υπογράψετε τη συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της πατρίδας μας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στόχος της ΝΔ είναι να πιέσει ειδικά του ΑΝΕΛ και προσδοκά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία όπως πχ του Δημήτρη Καμμένου ο οποίος μόλις σήμερα δήλωσε ότι κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει να φτάσουμε στις Πρέσπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα