Πρώτο κύμα ζέστης - Τι λένε οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις

Σε υψηλά επίπεδα για την εποχή θα κυμανθεί η θερμοκρασία μέχρι και την Κυριακή στην ηπειρωτική Ελλάδα ,καθώς θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα κινηθούν βορειοανατολικά προς την περιοχή μας. Τη Δευτέρα ο υδράργυρος στη Λαμία και τη Λάρισα έφτασε τους 34 βαθμούς, ενώ 33 βαθμούς Κελσίου είχαμε στο Τυμπάκι, την Καλαμάτα

την Τανάγρα την Κέρκυρα την Ζάκυνθο και το Ελληνικό. Οι προβλεπόμενες τιμές για σήμερα Τρίτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες) θα είναι οι 33 με 34 βαθμοί Κελσίου , ενώ από την Τετάρτη και μετά θα εμφανιστούν και πολλά 35άρια.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σχετικά χαμηλές και συνεπώς η διάρκεια των θερμών ωρών δεν θα είναι μεγάλη . Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ (αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου Cosmo). Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο.

Στον παραπάνω χάρτη είναι ευδιάκριτη η θερμή εισβολή από τα δυτικά με θερμοκρασίες περί τους 35 βαθμούς που επηρεάζουν τη Δυτική Πελοπόννησο -Δυτική Στερεά και ακολούθως την Θεσσαλία και Αττικοβοιωτία. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες του Σαββάτου εξακολουθούν να παραμένουν σε καλά επίπεδα, ενώ στις μέγιστες τιμές εμφανίζονται και πάλι 35 βαθμοί Κελσίου σε πολλές περιοχές.

Στη χθεσινή ενημέρωση για τον καιρό αναφερθήκαμε ότι οι θερμές εισβολές είναι ευδιάκριτες στους χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα στη στάθμη των 850 mb περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Παρακάτω έχουμε αναρτήσει την πορεία της θερμοκρασίας σε αυτή την στάθμη της ατμόσφαιρας για την Αθήνα, όπου είναι εμφανής η κάμψη της θερμοκρασίας (μαύρη γραμμή) από τις 10 Ιουνίου έως και τις 13 του μηνός.

Στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του κλιματικού μοντέλου S4 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων ECMWF παρουσιάζονται αποκλίσεις της τάξεως των 1.5- 2.0 βαθμών στην περιοχή (όχι σημαντικές) όπως φαίνεται από τους παρακάτω χάρτες που αποτελούν προϊόντα του Copernicus για το πρόγραμμα EFFIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες στη Κεντρική και Βορειοδυτική Ευρώπη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πολύ χαμηλές στην Ιβηρική χερσόνησο.

Στην εβδομάδα 11 με 17 Ιουνίου διατηρείται ο ζεστός καιρός στην Ανατολική Ευρώπη , στη χώρα μας οι αποκλίσεις είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ διατηρούνται χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική χερσόνησο.

Κλείνουμε παραθέτοντας τα προγνωστικά για την εβδομάδα 18 με 24 Ιουνίου όπου οι θερμοκρασίες είναι κανονικές στην περιοχή μας, υψηλότερες και πάλι στην Ανατολική Ευρώπη και χαμηλότερες στα Νοτιοδυτικά . E

Keywords
Τυχαία Θέματα