Ψηφοδέλτια για Συνταγματική Αναθεώρηση με κομματική κατεύθυνση πρότασης

Κατά πλειοψηφία δια εγέρσεως η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα να αναγράφουν στα ψηφοδέλτιά τους την κατεύθυνση της πρότασής τους για την αναθεώρηση κάθε διάταξης του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι αυτή η κατεύθυνση είναι στην «γραμμή της σχετικής δέσμευσης» της αναθεωρητικής Βουλής από τις κατευθύνσεις της πρώτης Βουλής

παρατηρώντας ότι «η θέση που πήρε κάθε δύναμη δημοσίως θα ληφθεί υπόψη» από το εκλογικό σώμα στις επικείμενες εκλογές.

Την πρόταση στήριξε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα άλλο κόμματα διαφώνησαν ή απείχαν. Της απόφασης προηγήθηκε έντονη συζήτηση επί δίωρο μεταξύ των βουλευτών για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει επί μακρόν και την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν προς αναθεώρησης διατάξεις που περιλαμβάνονται σε όλα τα ψηφοδέλτια, ακόμα και να ψηφίσουν όλες ανεξαιρέτως τις προτάσεις αναθεώρησης.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η δεσμευτικότητα της κατεύθυνσης της πρότασης για τις προς αναθεώρηση διατάξεις έχει ακολουθηθεί «παγίως» σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις κι η άποψη αυτή έχει γίνει δεκτή «τουλάχιστον ως πολιτική δέσμευση». Απαντώντας στο ζήτημα του κατά πόσο μία διαφορετική πλειοψηφία στην δεύτερη Βουλή δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της πρώτης, ο Γ. Κατρούγκαλος επέμεινε ότι η νέα πλειοψηφία ή δεσμεύεται για την κατεύθυνση ή η αναθεώρηση δεν θα γίνει.

Γ. Κατρούγκαλος: Ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι εμείς θα είμαστε πλειοψηφία σας ζητούμε συναίνεση

Απαντώντας στην ΝΔ που τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί αναθεώρηση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές με 180 ψήφους γιατί φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι εμείς θα είμαστε πλειοψηφία σας ζητούμε συναίνεση». Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υποστηριχθεί κοινωνικά κι επιστημονικά ότι η επόμενη Βουλή μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ερήμην των συζητήσεων και των αποφάσεων αυτής της Βουλής» προσθέτοντας ότι η αιτιολογία για την διαπίστωση ανάγκης αναθεώρησης μίας διάταξης του Συντάγματος «δεν είναι αμελητέα και δεν μπορεί να παραγνωριστεί απολύτως».

Κ. Τζαβάρας: Επιμένουμε ότι δεν δεσμευόμαστε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε ότι «επιμένουμε να δεσμευόμαστε από την μέχρι σήμερα πρακτική, οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν μας δεσμεύει». Ο Κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι το ζήτημα της δεσμευτικότητας «έχει λυθεί επιστημονικά», καθώς δεν γίνεται η πρώτη Βουλή να αποφασίσει και να δεσμεύσει μία Βουλή που θα εκλεγεί με νωπή εντολή.

Ο Κ. Τζαβάρας παρατήρησε ότι ίσχυε μια «σχέση εντολής» μεταξύ των δύο Βουλών θα έθετε την αναθεωρητική Βουλή «σε υποδεέστερη μοίρα», παρότι το έργο της είναι «πολύ σοβαρότερο». Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εφηύρε μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας».

Πηγές της ΝΔ εξάλλου στη συνέχεια επαναλαμβαναν ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή ό,τι και εάν σκαρφιστεί", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κριθεί αναθεωρητέο με 180 ψήφους το άρθρο 32 για την προεδρική εκλογή, δηλώνοντας όμως ότι δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο και προαναγγέλοντας πως εάν έχει 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή θα προχωρήσει στην αναθεώρηση όπως εκείνη κρίνει.

Β. Βενιζέλος: Δεν θα μετάσχουμε στην ψηφοφορία αν επιχειρηθεί να ερμηνευτεί η ψήφος μας ως ψήφος ως προς την κατεύθυνση

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της πρώτης Βουλής «γιατί παρεμβάλλεται το εκλογικό σώμα, εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία». Ο Β. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι «δεν θα μετάσχουμε σε αυτήν την προκαταρκτική ψηφοφορία αν επιχειρηθεί να ερμηνευτεί η ψήφος μας ως ψήφος ως προς την κατεύθυνση». Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι το ζήτημα της δεσμευτικότητας της αναθεωρητικής Βουλής έχει αντιμετωπιστεί από την θεωρία εδώ κι ένα αιώνα χαρακτηρίζοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ «εξαίρεση».

Γ. Γκιόκας: Υποκριτική αντιπαράθεση

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας έκανε λόγο για «υποκριτική αντιπαράθεση» παρατηρώντας ότι η επόμενη Βουλή μπορεί να επαναλάβει την ψηφοφορία και να αποφασίσει τα αντίθετα για τα περί δεσμευτικότητας. Ο Γ. Γκιόκας θύμισε ότι κατά το παρελθόν κι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν θα πρέπει να συγκεντρώνονται 180 ψήφους για προς αναθεώρηση διατάξεις για να μην έχει «λευκή επιταγή» η επόμενη Βουλή. Ο Γ. Γκιόκας σχολίασε ότι «τα άλλα κόμματα αλλάζουν τις θέσεις του ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα