Ρωτήσαμε τον κόσμο της πόλης τι πιστεύει για τον αντικαπνιστικό νόμο

Μετράμε μόλις μερικές εβδομάδες εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και η πόλη φαίνεται να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται για τα καλά ότι αυτός ο νόμος ήρθε για να μείνει. Όπως κάθε νομοθεσία όμως, έτσι και αυτή, αναμένεται να κριθεί από τον απλό κόσμο που καλείται να την τηρήσει και τους επιχειρηματίες που καλούνται να συμμορφωθούν.

Τι πιστεύει όμως ο κόσμος για τον νέο νόμο; Είμαστε έτοιμοι για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο; Επιζητά η πλειοψηφία των πολιτών έναν πλανήτη χωρίς καπνό; Και ποιες είναι κοινωνικά οι συνέπειες όταν κάποιος επιμένει στο τσιγάρο;

Τις απαντήσεις σε όλες

αυτές τις ερωτήσεις έδωσε η διεθνής έρευνα που έτρεξε η εταιρεία povaddo για λογαριασμό της Philip Morris International, θυγατρική της οποίας είναι φυσικά η εταιρεία Παπαστράτος. Η έρευνα αυτή δίνει φως σε σημαντικές πτυχές της ζωής των καπνιστών, εκείνων που έχουν αναζητήσει εναλλακτική σε άλλα προϊόντα αλλά και εκείνων που στέκονται απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος.

Ας δούμε όμως πρώτα τι απάντησε ο κόσμος στις ερωτήσεις μας και θα μελετήσουμε αμέσως μετά τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας.

Η αίσθηση του κόσμου είναι ότι ο νόμος αυτός αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για έναν κόσμο χωρίς καπνό τσιγάρου, είναι μία κίνηση της χώρας προς το καλύτερο. Υπάρχουν φυσικά πολλοί καπνιστές οι οποίοι εναντιώνονται στον αντικαπνιστικό νόμο, υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας και μερικές από αυτές μοιάζουν μάλιστα πολλές φορές δικαιολογημένες. Αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και η σημαντική αίσθηση ότι κάτι αλλάζει. Όχι μόνο με την επιβολή ενός νόμου αλλά και με την συμβολή των εταιρειών, όπως η Παπαστράτος, που με το δικό τους τρόπο συμβάλλουν στο να μπει ένα τέλος στο τσιγάρο. Καταρχάς προτρέποντας όσους καπνίζουν να το κόψουν, και εάν δεν θέλουν ή δεν μπορούν τότε να αλλάξουν προς μια καλύτερη εναλλακτική. Όπως και να' χει είναι μία κίνηση προς το καλύτερο.

Η διεθνής έρευνα της povaddo έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης του κοινού. Ενώ το 80% των ανθρώπων που απάντησαν στην έρευνα δείχνουν διατεθειμένοι για αλλαγή, μόλις το 55% δηλώνει αρκετά ενημερωμένο για να πάρει μία απόφαση σχετικά με τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα. Είναι ενδεικτικό ότι το 68% των ερωτηθέντων που καπνίζουν, δήλωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να περάσουν σε κάποιο άλλο προϊόν, είτε ηλεκτρονικό είτε θερμαινόμενο προϊόν καπνού, αν είχαν πιο σαφή εικόνα και καθοδήγηση για το πώς διαφέρουν αυτά τα προϊόντα από το τσιγάρο.

Επηρεάζονται σημαντικά οι ανθρώπινες σχέσεις. Είτε μιλάμε για σχέση οικογενειακή ή σχέση ζευγαριού είτε μιλάμε για φιλική σχέση, το μόνο βέβαιο είναι ότι επηρεάζεται σημαντικά από την απόφαση που θα πάρει ο καπνιστής σε σχέση με το αν θα κόψει το τσιγάρο. Το 48% των πρώην καπνιστών που τώρα χρησιμοποιούν κάποιο εναλλακτικό καπνικό προϊόν, δηλώνουν ότι οι σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους έχουν βελτιωθεί. Ένα 45% δηλώνει επίσης πως έχει βελτιωθεί συνολικά η κοινωνική τους ζωή από τον καιρό που άλλαξαν από το τσιγάρο σε ένα εναλλακτικό καπνικό προϊόν.

Οι μη-καπνιστές κρατούν αποστάσεις από τους καπνιστές. 69% των μη καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αποφεύγουν να πηγαίνουν σε σπίτια καπνιστών για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση με τους φίλους τους. Το 77% του ίδιου δείγματος δήλωσε ότι ακόμα και εκτός σπιτιού, η μυρωδιά στα ρούχα των καπνιστών είναι άκρως ενοχλητική.

Οι καπνιστές βλέπουν το θέμα κοινωνικά. Το 53% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι νιώθουν άβολα όταν είναι με μη καπνιστές φίλους και συγγενείς, αν και στην συγκεκριμένη παρατήρηση τα ποσοστά στην Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερα, με τις χώρες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού να ανεβάζουν το ποσοστό.

Κλείνουμε με το εύρημα ότι το 83% των μη καπνιστών που απάντησαν στην έρευνα δηλώνουν υπέρμαχοι του αντικαπνιστικού κινήματος των κατά τόπους κυβερνήσεων. Και είναι πιστεύουμε κοινή αίσθηση και στη δική μας χώρα, απ' ό,τι φάνηκε και στην μικρή μας έρευνα στους δρόμους της πόλης.

Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία από την έρευνα καθότι παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που συναντώνται και στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα