Σαν σήμερα ανακαλύπτεται ο Παγκόσμιος Ιστός (WWW)

Εάν δεν υπήρχε ο Άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς-Λι, τώρα μπορεί και να μη διαβάζατε αυτό το κείμενο. Μπορούμε να πούμε πως αυτός ο άνθρωπος άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε, που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, που ζούμε εν τέλει, καθώς ήταν αυτός που σαν σήμερα, 12 Νοεμβρίου του 1990, ανακοίνωσε πως ανακάλυψε τον Παγκόσμιο Ιστό, το World Wide Web, το γνωστό σε όλους WWW.

Τί είναι αυτό; Η Γουικιπίντια το ορίζει ως το «ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και

πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από το ένα έγγραφο στο άλλο». Ποια είναι η σχέση Διαδικτύου και Παγκόσμιου Ιστού; Ο ίδιος ο Τίμοθι Μπέρνερς-Λι την περιέγραψε ως εξής: «Αν το Ίντερνετ είναι οι δρόμοι, ο Παγκόσμιος Ιστός είναι τα φορτηγά».

Ο Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς-Λι γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955. Είναι μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Μηχανικής και Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών.

Είναι διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web η οποία επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού, είναι επίσης ερευνητής και κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Διευθύνει το Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού στο Διαδίκτυο και είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Σαουθάμπτον. Το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Τούρινγκ.

Να πούμε πως ευτυχώς που ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Παγκόσμιο Ιστό, και όχι κάποια ιδιωτική επιχείρηση ή μια κρατική υπερδύναμη, γιατί τότε οι όροι χρήσης του WWW δεν θα ήταν οι ίδιοι. Ο Λι έκανε την εφεύρεσή του διαθέσιμη δωρεάν, χωρίς να διεκδικήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα, και συνεχίζει να εργάζεται μέσω διάφορων οργανισμών για να εγγυηθεί την ελεύθερη προσβασιμότητα στον Ιστό σε όλους, τη διατήρηση της ουδετερότητας στο Ίντερνετ, και την προστασία του από τις προσπάθειες που καταβάλλουν κυβερνήσεις ή επιχειρήσεις για να τον ελέγξουν.

Ας τον θυμόμαστε τον Τίμοθι Μπέρνερς-Λι όταν πληκτρολογούμε αυτά τα τρία ντάμπλγιου, τα www, για να μπούμε σε μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα. Δεν έπεσαν από τον ουρανό, κάποιος τα επινόησε...

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα