Σαν σήμερα ο Αμούνδσεν φτάνει στο Νότιο Πόλο

Όταν ρώτησαν τον άνθρωπο που πάτησε πρώτος την κορυφή του ψηλότερου βουνού της Γης, του Έβερεστ των Ιμαλαΐων, γιατί το έκανε, γιατί μπήκε σε τέτοιο κόπο, γιατί υποβλήθηκε σε τόσες επικίνδυνες ταλαιπωρίες ώστε να ανέβει στην κορυφή, ο Έντμουντ Χίλαρι απάντησε: «γιατί (το Έβερεστ) ήταν εκεί». Που σημαίνει πως η κατάκτηση της κορυφής ήταν μια πρόκληση, την οποία δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει.

Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να αγνοήσουν τις προκλήσεις. Ένας απο αυτούς ήταν και ο Ρόαλντ Ένγκελμπρεγκτ Γκράβνινγκ

Αμούνδσεν (Roald Engelbregt Gravning Amundsen, 16 Ιουλίου 1872 - 18 Ιουνίου 1928), ο Νορβηγός εξερευνητής, γιος πλοιοκτητών και καπετάνιων, που στις 14 Δεκεμβρίου 1911 έγινε ο πρώτος άνθρωπος, μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της αποστολής του, που πάτησε στο Νότιο Πόλο της Γης.

Ας μην φανταστούμε τίποτα θεαματικό, όπως ας πούμε η κορυφή του Έβερεστ – μιλάμε για μια παγωμένη ερημιά, μια λευκή καταψυγμένη κόλαση, με το θερμόμετρο να δείχνει γύρω στους -50 βαθμούς Κελσίου και τους δριμείς ανέμους να ξυρίζουν ό,τι εξέχει, εν προκειμένω τους χαλκέντερους ήρωες της αποστολής του Νορβηγού εξερευνητή. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν μια ολόκληρη Οδύσσεια για να μπήξουν τη Νορβηγική σημαία στον πάγο, και να αφήσουν μια μικρή σκηνή και ένα γράμμα στον Πόλο, το οποίο θα δήλωνε το κατόρθωμά τους, σε περίπτωση που δεν θα επέστρεφαν στη βάση τους, έχοντας αφήσει τα κοκαλά τους στο πιο αντίξοο, ίσως, περιβάλλον στη Γη.

Η ομάδα που έφτασε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη, αποτελούνταν από τους Μπγιάαλαντ, Χάνσεν, Βίστινγκ, Χάσελ και Αμούνδσεν, με τέσσερα έλκηθρα που τα έσερναν 52 σκυλιά, Γροιλανδικά χάσκι. Οι εξερευνητές έφτασαν στην άκρη του Πολικού Οροπεδίου στις 21 Νοεμβρίου 1911.

Κατασκήνωσαν τότε λοιπόν, στην τοποθεσία που ονόμασαν μετά «Χασάπικο», επειδή εκεί σκότωσαν 24 από τα εναπομείναντα σκυλιά. Μερικά από τα πτώματα ταΐστηκαν στα υπόλοιπα σκυλιά. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και ο άσχημος καιρός βαθμιαία αυξάνονταν καθώς διέσχιζαν την «Αίθουσα χορού του διαβόλου», μια δύσβατη περιοχή με τεράστιες ρωγμές. Στις 7 Δεκεμβρίου ο Αμούνδσεν και οι άνθρωποί του είχαν φτάσει 180 χιλιόμετρα από τον Νότιο Πόλο. Μια βδομάδα μετά, η ομάδα των πέντε, με τα 16 σκυλιά που είχαν απομείνει, κατάφεραν να φτάσουν στον Νότιο Πόλο, και μετά επέστρεψαν στη βάση τους. Το ταξίδι τους είχε διαρκέσει συνολικά 99 ημέρες, στις οποίες διήνυσαν μια απόσταση γύρω στα 1.900 μίλια σε ακραίες συνθήκες...

Να πούμε πως ο Ρόαλντ Αμούνδσεν μετά από διάφορες άλλες αποστολές, συμπεριλαμβανομένης και της διάσχισης του Αρκτικού κύκλου με το αερόπλοιο «Νόργκε», εξαφανίστηκε στις 18 Ιουνίου 1928, σε ηλικία 56 ετών, ενώ πετούσε σε μια αποστολή διάσωσης των χαμένων μελών του πληρώματος του Ιταλού Ουμπέρτο Νομπίλε, του οποίου το νέο αερόπλοιο «Ιτάλια» είχε συντριβεί ενώ επέστρεφε από τον Βόρειο Πόλο.

Γιατί τα έκανε όλα αυτά; Επειδή, όπως το Έβερεστ, οι Πόλοι της Γης ήταν εκεί, και δεν μπορούσε να αντισταθεί στην πρόκλησή τους.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα