Σχέδιο "έσο έτοιμος για εκλογές" και ο παράγων προσφυγικό

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών υπήρχαν στο παρασκήνιο την επομένη κιόλας της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε ξεκάθαρα και κατέστη απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, ωστόσο έχει μπροστά του μία νάρκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ: Την απλή αναλογική.

Στην αρχή οι συζητήσεις στράφηκαν γύρω από το πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξουδετερώσει αυτή τη νάρκη μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος και εφόσον είχε τη βοήθεια του ΚΙΝΑΛ, ώστε όχι μόνο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά και

τη διάταξη που θα επέτρεπε την εφαρμογή νέου συστήματος από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως δε θα έμπλεκε την αναθεώρηση με τον εκλογικό νόμο, αλλά και ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. Βεβαίως κάθε κυβέρνηση μιλά πάντα για εξάντληση της τετραετίας, καθώς ουδείς εχέφρων θέλει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κάτι που συνήθως συνεπάγεται ακινησία στην κυβέρνηση και αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη βέβαια σημαίνει πως παρά τη γαλάζια παράδοση σε εσωκομματική και ενδοκυβερνητική φαγωμάρα, άπαντες συμμορφώνονται με την κυβερνητική γραμμή. Εξάλλου όπως έλεγε έμπειρο γαλάζιο στέλεχος “οι βουλευτές είναι πάντα με αυτόν που κερδίζει”. Και πολλοί στη ΝΔ πιστεύουν ότι εάν γίνουν οι εκλογές μέσα στη διετία και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό του ως αντιπολίτευση μετά την ήττα, ο κ.Μητσοτάκης θα επιτύχει μία δεύτερη νίκη επισφραγίζοντας την κυριαρχία του και έχοντας μία “καθαρή” τετραετία μπροστά του.

Το σχέδιο του 2020

Αυτός ειναι και ο λόγος που τα σενάρια πρόωρων εκλογών δεν σταμάτησαν ποτέ στο παρασκήνιο, ενώ στο προσκήνιο η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εφαρμογή του σχεδίου της. Ενός σχεδίου όμως εκλογικής ετοιμότητας, όπως φάνηκε να επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί». Και μιλώντας για τη διαχείριση των καλύτερων από τον στόχο αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού προανήγγειλε ότι «θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο». Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι πέρα από το κοινωνικό μέρισμα του 2019 (για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα), η κυβέρνηση θα προχωρά σε θετικά μέτρα κατά τη διάρκεια του 2020 και όχι στο τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «μέσα στην τετραετία, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος». Με την αναφορά στην τετραετία θέλησε να κλείσει τα σενάρια εκλογών νωρίτερα, αν και αυτά παραμένουν πάντα ζωντανά.

Στο υπουργικό συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός προσλήψεων για το 2020, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο ώστε οι προσλήψεις να είναι μόνιμες και όχι έκτακτες. Ο αριθμός των προσλήψεων που θα γίνουν όμως θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των φορέων και αφού πρώτα καλυφθούν θέσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας, με μετατάξεις και αποσπάσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Μάιο του 2020 και αφού θα έχει τελειώσει ο πρώτος κύκλος κινητικότητας του έτους, θα γίνει ο σχεδιασμός προσλήψεων. Ενώ τρέχουν ήδη οι προσλήψεις στην υγεία, που ήταν οι πρώτες τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αλλά και οι πρώτες από τις 1.700 προσλήψεις για το προσφυγικό οι οποίες σημειωτέον ότι εξαιρούνται από την ποσόστωση, το περίφημο ένα προς ένα.

Το 2020 θα φέρει και νέο ασφαλιστικό, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του συστήματος, αλλά και να ικανοποιήσει εκλογικά της ακροατήρια.

Η δυνατότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέγουν το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλουν, το οποίο θα μπορούν να το διαφοροποιούν ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική τους ικανότητα, βασίζεται στα πρότυπα άλλων χωρών και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα ικανοποιήσει ασφαλισμένους που θεωρούν ότι πληρώνουν υπερβολικά πολλά. Με το νέο ασφαλιστικό θα θεσμοθετηθεί επίσης η πρώτη φάση μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Και καθώς ο κ.Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι πάντα έχει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, ακόμη και πολλοί υπουργοί πιστεύουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει και το σενάριο να πάει σε κάλπες ακόμη και σε ένα χρόνο και θέλει σε κάθε περίπτωση να είναι έτοιμος, πέραν του ότι ούτως ή άλλως θέλει να προχωρήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα στην οικονομία.

Ο αστάθμητος παράγων προσφυγικό

Στα εκλογικά αυτά σενάρια όμως υπάρχει και αντίλογος, ο οποίος εξετάζεται πολύ σοβαρά: Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον που είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα σε μερίδα του ακροατηρίου της. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού παρότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα σαφές σχέδιο για τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αποσυμφόρηση των νησιών και την αύξηση των επιστροφών (με κομβικό στοιχείο τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα είναι στο σύνολο τους έτοιμα στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού), η κατάσταση εξαρτάται από παράγοντες που δεν είναι στο χέρι της Αθήνας: Τα “κέφια” της Τουρκίας η οποία έχει αποδείξει ότι ανοίγει κατά το δοκούν τη “βαλβίδα” για να πιέσει. Και τη βοήθεια της ΕΕ, πολλά κράτη μέλη της οποίας είναι απρόθυμα να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογούν στον καταμερισμό προσφύγων.

Ο αντίλογος λοιπόν στις σκέψεις περί πρόωρων εκλογών είναι πως όσο δεν έχει προλάβει να φέρει αποτελέσματα το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, θα ήταν ρίσκο οι κάλπες. Ο... αντίλογος στον αντίλογο είναι πάντως ότι τα αποτελέσματα μπορεί να αργήσουν και μερίδα της βάσης της ΝΔ μπορεί να μην έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση το προσφυγικό είναι ο (αστάθμητος) παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη στις τελικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου δε θέλει να χαλαρώνουν οι κυβερνητικοί ρυθμοί. Άλλωστε πριν έρθουν εκλογές, το πιθανότερο είναι στις αρχές της άνοιξης να έρθει ανασχηματισμός και μέχρι τότε οι υπουργοί γνωρίζουν ότι αξιολογούνται αυστηρά βάσει και του συστήματος ελέγχου του κυβερνητικού έργου “Μαζί”.

Στο κυβερνητικό έργο θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί απόψε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ, από όπου προφανώς θα στείλει πολιτικά μηνύματα εντός και εκτός της γαλάζιας παράταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα