Σε κόντρα το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών με την Ι.Μ. Βατοπεδίου - Ζητά αποζημίωση 500.000 ευρώ

Αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης ζητά το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, με αγωγή η οποία αναμένεται να συζητηθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η δικαστική διαμάχη αφορά στις «ιερές ανταλλαγές» που για χρόνια απασχόλησαν την κοινή γνώμη, και στους ισχυρισμούς της μονής ότι φέρουν ευθύνη όλα τα όργανα που μεσολάβησαν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ανταλλαγών των ακινήτων του Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Μπορεί το ποινικό

σκέλος να έχει τελειώσει, με την αθώωση όλων των κατηγορούμενων, ωστόσο η αστική Δικαιοσύνη δεν έχει επιλύσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στις ανταλλαγές. Ανάμεσα σε αυτά και η απόφαση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών να διεκδικήσει χρηματική ικανοποίηση από το Βατοπέδι, υποστηρίζοντας πως συκοφαντήθηκε. Η αγωγή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, βασίζεται στα όσα η Ιερά Μονή έχει υποστηρίξει σε δικόγραφό της (προσεπίκληση) το Φεβρουάριο του 2012, το οποίο σχετίζεται με αγωγές του ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. Με χρηματική αποζημίωση ύψους 10.000.000 ευρώ) για τις συμβάσεις ανταλλαγής ποσοστών συγκυριότητας και εν τέλει του συνόλου της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας με ίσης αξίας ακίνητα του Δημοσίου.

«Η Ι.Μ. Βατοπεδίου προέβη στη διάδοση δυσφημιστικών και αναληθών γεγονότων, των οποίων την αναλήθεια γνώριζε ή υπαίτια αγνοούσε όπως αυτά εξειδικεύτηκαν στην ένδικη αγωγή προσβάλλοντας τη φήμη, το κύρος, την πίστη, την υπόληψη και την επαγγελματική αξιοπιστία μου», αναφέρει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και προσθέτει πως ζητά να αποζημιωθεί, εφόσον οι αγωγές κριθούν ως ορισμένες και ουσία βάσιμες με αποτέλεσμα την καταδίκη της μονής.

«Ψευδείς αιτιάσεις»

Σύμφωνα με το εκτιμητικό όργανο, το Βατοπέδι θεωρεί μεταξύ άλλων, το ΣΟΕ και τους υπαλλήλους του που διενήργησαν τις εκτιμήσεις των ανταλλάξιμων ακινήτων, ως τους φυσικούς αυτουργούς της αδικοπραξίας εις βάρος του Δημοσίου. «Αβίαστα λοιπόν προκύπτει ότι το εναγόμενο ισχυρίζεται ότι κατά τη διαδικασία των ανταλλαγών και των εκτιμήσεων των ακινήτων, το ίδιο παρέμεινε αμέτοχο (!) ενώ αντίθετα, αν τελικώς κριθεί από τα επιληφθέντα δικαστήρια ότι υπήρξε βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, το ΣΟΕ κατά τη διαδικασία εκτιμήσεως των ακινήτων προέβη σε παράνομες πράξεις, με υπαιτιότητα, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις λοιπές πράξεις των έτερων προσεπικαλουμένων, προκάλεσαν τη βλάβη αυτή. Ευθέως δηλαδή, αποποιείται κάθε ευθύνης δικής του στη φερόμενη αδικοπραξία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και διατυπώνοντας ψευδείς αιτιάσεις επιρρίπτει ευθύνες, αποκλειστικά σε εμάς» υποστηρίζει το ΣΟΕ.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει, το ίδιο πραγματοποίησε όλες τις εκτιμήσεις άρτια, οι εκτιμήσεις ανταποκρίνονται πλήρως στα πραγματικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων ακινήτων κατά το χρόνο των εκτιμήσεων, ενώ ουδείς διατύπωσε την οποιαδήποτε αντίρρηση σχετικά με το αποτέλεσμα των εκτιμήσεων, ούτε και το Βατοπέδι. «Όλες οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ επιβεβαιώθηκαν ως προς την ορθότητα και την αξιοπιστία τους από διεθνείς και ελληνικούς ανεξάρτητους εκτιμητικούς οίκους» καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι η αγωγή έχει ήδη ματαιωθεί μία φορά το 2017, ωστόσο το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών επανήλθε με κλήση, με αποτέλεσμα να επαναπροσδιοριστεί η συζήτηση της υπόθεσης την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η ποινική Δικαιοσύνη έχει κρίνει αθώους και τους 14 κατηγορούμενους της υπόθεσης, ενώ αναγνώρισε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο Δημόσιο. Τον Μάρτιο του 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές», μεταξύ των οποίων ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.

Keywords
Τυχαία Θέματα