Σε θεσμικούς επενδυτές περίπου 1,9 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ του 7ετούς ομολόγου

Το 75% της έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου απορροφήθηκε από το λεγόμενο "real money", δηλαδή από τις τράπεζες και τους διαχειριστές διαθεσίμων, και μόνο το 10% από τα Hedge Funds.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ το Δημόσιο άντλησε τελικά από την έκδοση περίπου το 1/5 της προσφοράς

δηλαδή 2,5 δισ. από τα οποία το 1,875 δισ. ευρώ απορροφήθηκε από διαχειριστές διαθεσίμων και τράπεζες, δείχνοντας μια ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτών που τοποθετούνται σήμερα σε ελληνικά ομόλογα.

Οι συνολικές προσφορές έφτασαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης τα 13 δισ. ευρώ και «συμπληρώθηκαν» με 450 εκατ. ευρώ των ανάδοχων τραπεζών (Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale). Το επιτόκιο άνοιξε στο 2%, ανέβηκε πριν το μεσημέρι στο 2,1% και - λόγω της μεγάλης ζήτησης- διαμορφώθηκε τελικά στις 2 παρά τέταρτο (που έκλεισε το βιβλίο προσφορών) στο 1,9%.

Το ετήσιο κουπόνι καθορίστηκε στο 1,875 % λίγο χαμηλότερα από το επιτόκιο της έκδοσης.

Από τις 335 προσφορές που υποβλήθηκαν, το 94% προήλθε από ευρωπαίους επενδυτές, το 4% από τις ΗΠΑ και το 2% από άλλες χώρες. Συνολικά το 84% της έκδοσης διατέθηκε εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα μια στις τρεις προσφορές (ποσοστό 33%) ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο , το 16% από την Ελλάδα, το 12% από Γαλλία, το 9% από Γερμανία - Αυστρία - Ελβετία, το 11% από σκανδιναβικές χώρες, το 4% από την Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία - Πορτογαλία), το 4% από τις ΗΠΑ, το 3% από την υπόλοιπη Ευρώπη και το 2% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Με την έκδοση του επταετούς ομολόγου το δημόσιο έχει αντλήσει συνολικά από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 500 εκατ. ευρώ το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ τον Δεκέμβριο. Τούτο χωρίς να μπορεί από τώρα να αποκλειστεί μια ακόμη έξοδος στις αγορές μέχρι και το τέλος του χρόνου αν οι συνθήκες το ευνοήσουν.

Σε δεύτερη ανάγνωση τα φθηνά κεφάλαια που άντλησε το υπουργείο Οικονομικών δίνουν το σήμα για την επαναγορά ακριβού χρέους είτε από το ΔΝΤ είτε από την ΕΚΤ. Ειδικά για την επαναγορά χρέους από τον ΔΝΤ αναμένεται να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αποπληρωμή των 3.9 από τα συνολικά 9,3 δισ. που οφείλει αυτήν την στιγμή η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Keywords
Τυχαία Θέματα