Σεισμός στην Αλβανία: Οι κακές κατασκευές που οδήγησαν στον όλεθρο

Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών σάρωσε την Τρίτη την Αλβανία με αποτέλεσμα πάνω από 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν πάνω από 600.

Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από την ισχυρή δόνηση, παγιδεύοντας τα θύματα στα συντρίμμια με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν ολονύχτια μάχη για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν στο Δυρράχιο και την κωμόπολη Θούμαν, στα βόρεια των Τιράνων.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Μια

30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου συγκεντρώθηκαν χθες εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. "Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι", είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες έψαχναν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

"Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν", είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. "Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς", είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.

Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

"Καμία σχέση με τα ρήγματα εντός Ελλάδας"

Καμία συσχέτιση με σεισμικά ρήγματα εντός της ελληνικής επικράτειας δεν έχει πάντως ο ισχυρός και φονικός σεισμός, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Παπαζάχο, ο οποίος μίλησε στο News 24/7.

"H μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού και το μέγεθός του δεν είναι ικανά να προκαλέσουν καμία ανησυχία στη χώρα μας" σημειώνει κατηγορηματικά.

Όσο για τις καταστροφές που προκλήθηκαν, ο κ. Παπαζάχος σημειώνει πώς είναι αναμενόμενες λόγω κυρίως των κακών κατασκευών που υπάρχουν στην περιοχή της Αλβανίας, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν πληρούν αντισεισμικές προδιαγραφές.

Όπως σημείωνε νωρίτερα ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο News 24/7, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο Έλληνας σεισμολόγος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανότητα μετάδοσης. Θα ανησυχούσαμε αν ο σεισμός στην Αλβανία ήταν πολύ μεγάλος στην έντασή του, δηλαδή από 7 ρίχτερ και πάνω. Ο σεισμός όμως στη γείτονα χώρα δεν ξεπέρασε τα 6,4.

Μάλιστα, έχουμε και ιστορικό προηγούμενο, αυτό του 1999 με την Τουρκία. Αν θυμάστε εκείνος ο σεισμός είχε φτάσει τα 7,5 ρίχτερ και μετά έγινε ο σεισμός των Αθηνών. Το 6,3 όμως ή το 6,4 δεν έχει τη δύναμη να μεταδώσει σεισμική δραστηριότητα σε ακτίνα τόσο πολλών χιλιομέτρων".

Σε ότι αφορά την Αλβανία ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: "Είχε σημειωθεί σχετικά μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή στις 21 Σεπτεμβρίου μεγέθους 5,6 ρίχτερ. Ισως να ήταν ένας μεγάλος προσεισμός. Πριν από λίγο έγινε νέος μεγάλος μετασεισμός μεγέθους 5,4 ρίχτερ. Οι μετασεισμοί είναι πάντα επικίνδυνοι σ' αυτές τις περιπτώσεις γιατί βρίσκουν τα κτίρια αδύναμα και προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές. Χρειάζεται προσοχή".

Το News 24/7 επικοινώνησε και με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, σχετικά με την πορεία των ερευνών.

Η μαρτυρία του Ευθύμη Λέκκα στο News 24/7:

"Είμαι με την ΕΜΑΚ σε επιχείρηση διάσωσης που έγινε μόλις, ενός ηλικιωμένου. Είναι πολλά τα σημεία επέμβασης που πρέπει να πάμε, είναι πολλές οι καταρρεύσεις. Δεν ξέρουμε κάτω από αυτά τα κτίρια τι γίνεται".

"Όπου κι αν βρεθούμε, είτε στην Τουρκία, είτε εδώ, τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις", πρόσθεσε.

Για την ακολουθία των σεισμικών δραστηριοτήτων, είπε: "Δεν έχω στοιχεία ακόμη για να πούμε πως μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δεν βλέπω κάτι που να αντιπροσωπεύει μια γενικότερη κατάσταση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν έχω τέτοια στοιχεία. Δεν έχει να κάνει πάντως αυτό που έγινε τώρα στην Αλβανία με τον ελληνικό τεκτονικό χώρο".

Στην Αλβανία βρέθηκε εκτάκτως και ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες το βράδυ στο Δυρράχιο, το οποίο είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και μετέφερε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του.

"Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΜΑΚ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό", ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: "Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ".

Ακολούθως οι κ.κ. Δένδιας και Ράμα επισκέφτηκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Έντι Ράμα: "Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό"

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

"Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.

"Καμία σύνδεση" και για τον Άκη Τσελέντη

Καμία σύνδεση δεν έχει ο σεισμός της Αλβανίας με τον ελλαδικό χώρο, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Star, ο Άκης Τσελέντης.

Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επεσήμανε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν σε Αλβανία, Βοσνία και Ναύπακτο σημειώθηκαν εντελώς τυχαία και πως δε σχετίζονται μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα