Σφοδρή επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λειτουργούν σήμερα

Ηχηρή παρέμβαση ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ αυστηρή κριτική στις τάσεις και στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, πραγματοποιεί με συνέντευξή του στο News 24/7 ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ δίνει έμφαση στην προσφυγή στη Χάγη για τις διαφορές με την Τουρκία και τάσσεται υπέρ της συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Με τη συνέντευξή του στο News 24/7, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

«Οι σημερινές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η νέα τάση με πρωτοβουλία ορισμένων Πασοκογενών, δεν αντιστοιχούν εδώ και καιρό στα επίδικα του παρόντος και του μέλλοντος. Πολύ περισσότερο, όταν συχνά λειτουργούν όχι ως ρεύματα ιδεών, αλλά ως εσωκομματικοί μηχανισμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο όσων έρχονται να ενταχθούν, δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις. Προσωπικά, δεν μετέχω εδώ και καιρό σε καμία τάση. Υποστηρίζω την ανάγκη ενωτικής ανασύνθεσης του όλου ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, με βάση τις νέες συλλογικές προκλήσεις, μακριά από λογικές μηχανισμών και αναζήτησης «εσωτερικών εχθρών». Τα όποια νέα ρεύματα ιδεών και προτάσεων προκύψουν, θα πρέπει να προέλθουν γύρω από ιδέες και προτάσεις για το μέλλον και όχι με βάση την προέλευση ή –ακόμα χειρότερα, ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα, για την κατανομή ισχύος και ρόλων».

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας ισχυρός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης, οφείλει να πρωτοστατήσει στην ενωτική ανασύνθεση και στην καθολική συσπείρωση. Για ένα κόμμα της σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς της εποχής μας. Ευρύχωρο και πολυσυλλεκτικό. Δημοκρατικό και όχι αρχηγικό. Με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία και όχι μια ρέπλικα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό άλλωστε το ζητά η συντριπτική πλειοψηφία όσων προέρχονται και από αυτόν το χώρο. Με ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ικανό να διαμορφώνει ευρύτερες συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης του «όλου» και όχι ο επικεφαλής μιας πλευράς του κόμματος, όπως ίσως θα ήθελαν και επιδιώκουν να τον εμφανίσουν ορισμένοι «τασάρχες», για να προωθήσουν δικές τους σκοπιμότητες. Έχει τη δύναμη και την ιστορική, θεσμική και πολιτική ευθύνη να επενδύσει στη συλλογικότητα, τη σύνθεση απόψεων και την καθολική συσπείρωση. Μόνον έτσι θα Έχει ανταποκριθούμε στην εντολή του 32% που ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής, για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν υπάρχουν πλέον μέσα στο κόμμα σοβαρές διαφορές στρατηγικής, γι’ αυτό και δεν με φοβίζει ο διάλογος και οι διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω στη δύναμη της δημοκρατίας και της σύνθεσης των απόψεων. Γι’ αυτό και προσβλέπω σε ένα ουσιαστικό, γόνιμο και συσπειρωτικό συνέδριο τον Μάιο».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΡΑΜΠ

«Κρατώ μικρό καλάθι για τη συνάντηση αυτή. Το ζητούμενο είναι ο Μητσοτάκης να ζητήσει από τον Τραμπ και να πετύχει μια σαφή δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων και του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα καταδίκης – ή έστω σαφούς απόστασης από τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.Προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον Τραμπ και ως γνωστόν δεν ενθουσιάζομαι με τις ηγετικές και διαπραγματευτικές δυνατότητες του Κυρ. Μητσοτάκη. Ίδωμεν».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

«Αυτή τη στιγμή, προέχει η ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της Ελλάδας και η πίεση για Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των νέο-οθωμανικών σχεδίων του Ερντογάν, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η προσφυγή στη Χάγη μέσω ενός συνυποσχετικού για υφαλοκρηπίδαΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ανήκει στην εθνική μας φαρέτρα από το 1975-76 και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Τότε δεν προχώρησε γιατί έκανε πίσω την τελευταία στιγμή η τουρκική ηγεσία. Η επανενεργοποίησή της με ελληνική πρωτοβουλία, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά απαιτεί ασφαλώς και στρατηγικό σχέδιο, προσεκτική προετοιμασία, εθνική συνεννόηση –πρωτίστως μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, και φυσικά, διάλογο, για την προετοιμασία του εδάφους».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Είναι σημαντικό και φυσικά θετικό, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή έσπευσε να «προσυπογράψει» τις θέσεις που διατύπωσε ο Τσίπρας για τα Ελληνοτουρκικά. Αυτά τα λόγια όμως πρέπει να γίνουν και πράξη. Με ένα σχέδιο που να στηρίζει ενεργητικά και με εθνική ομοψυχία, τα ελληνικά συμφέροντα. Η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά από συνεννόηση και συμφωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη, θα ήταν σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Ας μην εθελοτυφλούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς στηρίζει, αλλά δεν προωθεί την υλοποίηση και ενίσχυση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει. Το ΝΑΤΟ το παίζει Πόντιος Πιλάτος και ο Τραμπ κάνει πλάτες στον Ερντογάν. Η πατριωτική ευθύνη επιβάλλει την απόρριψη της στρατιωτικής αναμέτρησης και την αποφυγή μιας επιδιαιτησίας ερήμην του διεθνούς δικαίου, υπό την πίεση μιας στρατιωτικής εμπλοκής. Γι’ αυτό, η αναβλητικότητα διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν. Και ας μην ξεχνά κανείς ότι η πατριδοκαπηλία οδήγησε στις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές: Το 1897, το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1974 με την προδοσία της Κύπρου».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΑΔΩΝΙ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

«Με συγκινεί βαθύτατα το ενδιαφέρον του κυρίου Γεωργιάδη για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι είναι ειλικρινές και ανυπόκριτο, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο εκτιμά και σέβεται την Αριστερά. Και είμαι σίγουρος ότι τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσουν στην πρότασή του, τη σημασία που της αξίζει».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

- Τι περιμένετε από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ;

Κρατώ μικρό καλάθι για τη συνάντηση αυτή. Το ζητούμενο είναι ο Μητσοτάκης να ζητήσει από τον Τραμπ και να πετύχει μια σαφή δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων και του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα καταδίκης – ή έστω σαφούς απόστασης από τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον Τραμπ και ως γνωστόν δεν ενθουσιάζομαι με τις ηγετικές και διαπραγματευτικές δυνατότητες του Κυρ. Μητσοτάκη. Ίδωμεν.

- Έχετε ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να γίνει η προσφυγή, για ποια ζητήματα και τι θα συμβεί αν η Τουρκία θελήσει να βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι;

Αυτή τη στιγμή, προέχει η ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της Ελλάδας και η πίεση για Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των νέο-οθωμανικών σχεδίων του Ερντογάν, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η προσφυγή στη Χάγη μέσω ενός συνυποσχετικού για υφαλοκρηπίδαΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ανήκει στην εθνική μας φαρέτρα από το 1975-76 και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Τότε δεν προχώρησε γιατί έκανε πίσω την τελευταία στιγμή η τουρκική ηγεσία. Η επανενεργοποίησή της με ελληνική πρωτοβουλία, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά απαιτεί ασφαλώς και στρατηγικό σχέδιο, προσεκτική προετοιμασία, εθνική συνεννόηση –πρωτίστως μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, και φυσικά, διάλογο, για την προετοιμασία του εδάφους.

- Παρόμοιες απόψεις με εσάς, πάντως, εκφράζουν πολλά στελέχη και από άλλα κόμματα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη..

Σας παραπέμπω στην τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και σε όσα είπε για τη Χάγη. Αυτή είναι η πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Τσίπρας, κρατούν σταθερά και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, στάση εθνικής και πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροπολιτικής πατριδοκαπηλίας. Ακριβώς αντίθετη δηλαδή, από τη θλιβερή στάση της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά, στο Μακεδονικό.

- Στο εσωτερικό της χώρας, γύρω από τα ελληνοτουρκικά, έχει συγκροτηθεί ένα μεγάλο εθνικό μέτωπο. Τι απαιτείται, κατά τη γνώμη σας, ώστε αυτό να σφυρηλατηθεί και να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα;

Είναι σημαντικό και φυσικά θετικό, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή έσπευσε να «προσυπογράψει» τις θέσεις που διατύπωσε ο Τσίπρας για τα Ελληνοτουρκικά.

Αυτά τα λόγια όμως πρέπει να γίνουν και πράξη. Με ένα σχέδιο που να στηρίζει ενεργητικά και με εθνική ομοψυχία, τα ελληνικά συμφέροντα. Η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά από συνεννόηση και συμφωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη, θα ήταν σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

- Τη στάση της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά πώς την κρίνετε; Τι πρέπει να πράξει;

Ας μην εθελοτυφλούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς στηρίζει, αλλά δεν προωθεί την υλοποίηση και ενίσχυση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει. Το ΝΑΤΟ το παίζει Πόντιος Πιλάτος και ο Τραμπ κάνει πλάτες στον Ερντογάν. Η πατριωτική ευθύνη επιβάλλει την απόρριψη της στρατιωτικής αναμέτρησης και την αποφυγή μιας επιδιαιτησίας ερήμην του διεθνούς δικαίου, υπό την πίεση μιας στρατιωτικής εμπλοκής. Γι’ αυτό, η αναβλητικότητα διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν. Και ας μην ξεχνά κανείς ότι η πατριδοκαπηλία οδήγησε στις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές: Το 1897, το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1974 με την προδοσία της Κύπρου.

-Στην πορεία προς το συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ πού πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του κ. Παπαδημούλη;

Χρειάζεται να ανεβάσουμε ταχύτητα σε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει. Θεωρώ ως πρώτη προτεραιότητα το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα διεκδικήσουμε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Γι’ αυτό και δέχτηκα την πρόταση να μετέχω στην Επιτροπή Προγράμματος. Για να πετύχει η διεύρυνση, απαιτείται η σύνθεση απόψεων και η καθολική συσπείρωση για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 32%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες συμμαχίες. Πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, τη νεολαία, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό και μοντέρνο στις λειτουργίες του. Πιο ανοιχτό στο μέλλον, τις νέες ιδέες και τις νέες γενιές. Ικανό να εκφράζει και να χωράει ισότιμα τον αριστερό, τον σοσιαλιστή, τον προοδευτικό δημοκράτη, τον οικολόγο και τη φεμινίστρια, το παλιό και το καινούριο μέλος.

- Με τη λειτουργία των τάσεων, όπως στην πράξη συμβαίνει, συμφωνείτε; Γιατί σε κάποιες στιγμές φαίνεται πως η πορεία προς το Συνέδριο μετατρέπεται σε μάχη μηχανισμών...

Οι σημερινές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η νέα τάση με πρωτοβουλία ορισμένων Πασοκογενών, δεν αντιστοιχούν εδώ και καιρό στα επίδικα του παρόντος και του μέλλοντος. Πολύ περισσότερο, όταν συχνά λειτουργούν όχι ως ρεύματα ιδεών, αλλά ως εσωκομματικοί μηχανισμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο όσων έρχονται να ενταχθούν, δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις.

Προσωπικά, δεν μετέχω εδώ και καιρό σε καμία τάση. Υποστηρίζω την ανάγκη ενωτικής ανασύνθεσης του όλου ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, με βάση τις νέες συλλογικές προκλήσεις, μακριά από λογικές μηχανισμών και αναζήτησης «εσωτερικών εχθρών». Τα όποια νέα ρεύματα ιδεών και προτάσεων προκύψουν, θα πρέπει να προέλθουν γύρω από ιδέες και προτάσεις για το μέλλον και όχι με βάση την προέλευση ή –ακόμα χειρότερα, ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα, για την κατανομή ισχύος και ρόλων.

Αλέξης Τσίπρας τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει;

Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας ισχυρός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης, οφείλει να πρωτοστατήσει στην ενωτική ανασύνθεση και στην καθολική συσπείρωση. Για ένα κόμμα της σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς της εποχής μας. Ευρύχωρο και πολυσυλλεκτικό. Δημοκρατικό και όχι αρχηγικό. Με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία και όχι μια ρέπλικα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό άλλωστε το ζητά η συντριπτική πλειοψηφία όσων προέρχονται και από αυτόν το χώρο. Με ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ικανό να διαμορφώνει ευρύτερες συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης του «όλου» και όχι ο επικεφαλής μιας πλευράς του κόμματος, όπως ίσως θα ήθελαν και επιδιώκουν να τον εμφανίσουν ορισμένοι «τασάρχες», για να προωθήσουν δικές τους σκοπιμότητες.

Έχει τη δύναμη και την ιστορική, θεσμική και πολιτική ευθύνη να επενδύσει στη συλλογικότητα, τη σύνθεση απόψεων και την καθολική συσπείρωση.

Μόνον έτσι θα ανταποκριθούμε στην εντολή του 32% που ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής, για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν υπάρχουν πλέον μέσα στο κόμμα σοβαρές διαφορές στρατηγικής, γι’ αυτό και δεν με φοβίζει ο διάλογος και οι διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω στη δύναμη της δημοκρατίας και της σύνθεσης των απόψεων. Γι’ αυτό και προσβλέπω σε ένα ουσιαστικό, γόνιμο και συσπειρωτικό συνέδριο τον Μάιο.

- Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, πάντως, πως αν δεν αλλάξετε τον Αλέξη Τσίπρα από αρχηγό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναβλέπει εξουσία.

Με συγκινεί βαθύτατα το ενδιαφέρον του κυρίου Γεωργιάδη για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι είναι ειλικρινές και ανυπόκριτο, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο εκτιμά και σέβεται την Αριστερά. Και είμαι σίγουρος ότι τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσουν στην πρότασή του, τη σημασία που της αξίζει.

Keywords
συριζα, αλέξης τσίπρας, ντορα μπακογιαννη, αδωνις γεωργιαδης, news, νέα, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, αιγαιο, χαγη, υφαλοκρηπίδα, αοζ, βουλη, σχεδια, ερντογαν, νατο, κυπρος, νεα δημοκρατια, εθνικη τραπεζα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αυτοδιοικηση, βημα, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, κυπρου, πιεση, προγραμμα, υφαλοκρηπίδα, news, αδωνις, αξιζει, γινει, δυναμη, δηλωση, ειπε, ελευθερια, εξωστρεφεια, ερντογαν, ερημην, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδεες, θετικο, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, κορμος, λειτουργια, λογια, μακρια, μητσοτακης, μικρασιατικη καταστροφη, μικρο, νατο, νεολαια, ντορα, οντας, οραμα, ουσιαστικο, σιγουρος, σχεδια, σχεδιο, ταση, τουρκια, υλοποιηση, ισχυρος, φυσικα, χαγη, χειροτερα, ανηκει, δημητρης, ελληνικα, εμφαση, ενωση, εθνικο, οργανα, ποντιος, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα