Σκάνδαλο υποκλοπών: Μόνο για τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει - Τον ρώτησαν και στο Bloomberg

Η αρχή έγινε από "ανεξάρτητα" media της χώρας μας. Ακολούθησαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και portals όπως ο Economist, το Politico, το Euractiv και φτάσαμε τελικά να ασχολούνται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και τα λεγόμενα "συστημικά" ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι δε, τελευταίες αποκαλύψεις ονομάτων που βρίσκονται στη λίστα παρακολουθήσεων του Predator που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από

την εφημερίδα Documento, κυκλοφόρησαν σε περισσότερα Μέσα, όπως η γαλλική συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, ενώ ακόμη και η βρετανική Daily Mail ασχολήθηκε "μαζί μας".

Στη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να κάνει λόγο για "ψέματα δημοσιευμάτων", χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ενώ μίλησε και για προσωπική του στοχοποίηση. Ανέφερε ακόμη πως το όλο "σκάνδαλο" υπάρχει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, προσπαθώντας να υποβιβάσει το ζήτημα, την ώρα βέβαια που παραδέχθηκε πως στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 500 (!) παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Η δέσμευση για νομοθέτημα που θα απαγορεύει αυτά τα λογισμικά, δεν συνάδει φυσικά με την επιχειρούμενη υποβάθμιση του ζητήματος, καθώς αξίζει να σημειωθεί πως οι άμεσα φερόμενοι ως υπεύθυνοι για τις παρακολουθήσεις, ουδέποτε κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή ή στη Δικαιοσύνη, ενώ απέφυγαν να συναντήσουν την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ασχολείται με το ζήτημα, PEGA. Κάτι που επέλεξε να πράξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τη PEGA να δηλώνει απερχόμενη από τη χώρα, πως φεύγει "με περισσότερες απορίες, παρά με απαντήσεις".

Είναι πλέον παραπάνω από πασιφανές, πως το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα απασχολεί όλα τα διεθνή portals υπό τη χροιά του σκανδάλου. Το Bloomberg το οποίο φιλοξένησε σε συνέντευξή του τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα COP27, απομόνωσε το κεφάλαιο του Predator σε σχετική αρθογραφία του, όπως και σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το ζήτημα των υποκλοπών έναντι πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει τη σημασία που έχει το θέμα για την ατζέντα ενδιαφέροντος.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε φυσικά στη "γραμμή" που ανέπτυξε και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κάνοντας πάλι λόγο για "ψέματα", αρνούμενος στην ουσία ότι βρίσκεται εκείνος πίσω από παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Επανέλαβε επίσης πως "το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων δεν είναι μόνον ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα" και υπογράμμισε τη δέσμευσή του ότι η χώρα μας θα είναι "η πρώτη στην ΕΕ που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης". Παρόλα αυτά, δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις πράξεις που δεσμεύεται να κάνει, έτσι ώστε να σβήσουν όλες οι "σκιές" πριν τις εκλογές, κάτι που δικαίως ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η πλήρης απομαγνητοφώνηση, όπως δόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έχει ως εξής:

Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζω ότι το Σαββατοκύριακο έγινε επίσης πολύς λόγος για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτά που γνωρίζετε; Είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως όχι. Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά - δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία.

Σημειώνεται πως στο δημοσίευμά του για τις υποκλοπές, το Bloomberg στέκεται στη διάσταση που πήρε το ζήτημα στον ελληνικό Τύπο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όπως γράφει το Bloomberg, "η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε πως η υπόθεση θα διερευνηθεί από εισαγγελέα, αν και στην υπόθεση Ανδρουλάκη τόσο η όσο και η υπηρεσία πληροφοριών είπαν ότι η παρακολούθηση δικαιολογείται για λόγους εθνικής ασφάλειας και ότι έλαβαν έγκριση για αυτή από τους αρμόδιους εισαγγελείς, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η Αθήνα αρνείται ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια ελέγχου από αξιωματούχους ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Στη συνέχεια το Bloomberg εστιάζει και στην έλευση των απεσταλμένων της PEGA στη χώρα μας. "Η επίσκεψη άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Jeroen Lenaers. Το σχέδιο της Ελλάδας να εισαγάγει νόμο που απαγορεύει τη χρήση spyware από ιδιωτικές εταιρείες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο ίδιος".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα