Σκοπιανό: Η ώρα των πρωθυπουργών

Οι προ-συναντήσεις Τσίπρα και Ζάεφ στην Σόφια στο δείπνο των ηγετών και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ πήγαν καλά. Όμως η επίσημη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ξεκινά την Πέμπτη το πρωί στην βουλγαρική πρωτεύουσα και όλα δείχνουν πως έχει τις δυσκολίες της.

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν το βράδυ της

Τετάρτης αισιόδοξοι για την έκβαση του ραντεβού της Πέμπτης, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα θέματα για τα οποία καλούνται να συμφωνήσουν είναι πολυσύνθετα και απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση.

Όλα στην παρούσα φάση κρίνονται από την διάθεση της σκοπιανής πλευράς να υλοποιήσει το erga omnes που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, Εάν ο Ζάεφ πει το “ναι” σε αυτό τότε επί της ουσίας θα είναι σαν να συναινεί και για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν ότι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σούνιο. Όμως συμπληρώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να υπάρξει μία συμφωνία.

Το Μαξίμου δεν καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για το ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ. Ενδεχομένως και σκοπίμως δεν βάζει τον πήχη ψηλά περιμένοντας μία θετική έκπληξη από τις συνομιλίες της Πέμπτης. Πάντως το μήνυμα είναι ότι ενδεχομένως και να χρειαστεί νέος κύκλος διαβουλεύσεων ή και συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ή και των πρωθυπουργών για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Είναι ενδεικτική η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού”.

Όπως και να' χει η κυβέρνηση έχει μιλήσει πια ανοιχτά για μία Διεθνή Συμφωνία στο Σκοπιανό. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα και κυρίως ο χρόνος ολοκλήρωσής της. Η Συμφωνία με βάση τα όσα έχει πει έως τώρα η κυβέρνηση θα έχει έναν χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων, δηλαδή θα προβλέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει που θα πρέπει να εκπληρωθούν στο μέλλον. Το Μαξίμου αρνείται πως το θέμα μπορεί να “σαλαμοποιηθεί” και επισημαίνει ότι η Συμφωνία για το Σκοπιανό θα είναι “ενιαία” και θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει κατάληξη στην υιοθέτηση εκ μέρους της ΠΓΔΜ ενός νέου ονόματος το οποίο θα έχει ισχύ έναντι όλων. Ως τότε η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει καμία έγκριση για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας πάντως το Μαξίμου δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να προτείνει την υπερψήφισή της από 180 βουλευτές θεωρώντας ότι ήδη η ΝΔ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα