Σόιμπλε: Θα τα καταφέρουμε με τον κορονοϊό αλλά πολλά θα είναι διαφορετικά

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ελπίζει ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα τα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού, αλλά πολλά θα είναι διαφορετικά από ό,τι ήταν πριν και ελπίζει επίσης ότι η κοινωνία θα αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για αλλαγή.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι πιστεύουμε ότι όλα θα συνεχιστούν έτσι απλά, ότι επρόκειτο για ένα σύντομο ατύχημα και συνεχίζουμε

ακριβώς όπως ήταν όλα πριν. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά την εμπειρία αυτής της πανδημίας για να αναρωτηθούμε, ο καθένας ξεχωριστά για τον άτομό του αλλά και για τον κόσμο συνολικά: σε τι είχαμε υπερβάλει στο παρελθόν; Τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για το μέλλον; Ελπίζω να ενισχύσουμε την κοινωνική μας συνοχή, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπενθυμίζω την αυθόρμητη βοήθεια στη γειτονιά. Εάν παραμείνει μεγάλο μέρος από αυτή (την κοινωνική συνοχή), τότε θα μπορέσουμε να πούμε: Ήταν μια τρομερή κρίση, αλλά μας βοήθησε επίσης να προχωρήσουμε και σε πολλά», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

Στο ερώτημα εάν η Γερμανία και η Ευρώπη θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, ο Βόλγφκανγκ Σόιμπλε είπε: «Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα γίνει τώρα πραγματικά πιο ικανή να δρα και πιο ενωμένη. Θα τα καταφέρουμε. Αλλά όταν θα τα έχουμε καταφέρει, πολλά θα είναι αρκετά διαφορετικά από ό,τι ήταν πριν. Ένα θετικό είναι ότι μπορούμε τώρα να αλλάξουμε πράγματα που θα θέλαμε ευχαρίστως να αλλάξουμε στο παρελθόν αλλά δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να αλλάξουμε. Εκεί βρίσκεται η ευκαιρία».

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός πρόσθεσε επίσης ότι «στην αρχή της κρίσης εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι οι πολίτες, από τη μία πλευρά δεν αντέδρασαν με πανικό σε απροσδόκητο βαθμό και από την άλλη πλευρά, αποδέχτηκαν με μεγάλη προθυμία πολλά κυβερνητικά μέτρα προστασίας».

Εξέφρασε δε την εκτίμησή του σε όσους υποβλήθηκαν σε στερήσεις λόγω των μέτρων του κορονοϊού: «Σκεφτείτε πόσοι άντεξαν δύσκολους ανθρώπινους περιορισμούς. Σκεφτείτε τους πολλούς πολίτες που δεν μπορούσαν καν να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πέθαιναν, που δεν μπορούσαν πλέον να παραστούν στην κηδεία τους με τους οικείους τους. Αυτός ο πόνος ήταν τρομερός, αλλά οι περιορισμοί ήταν σωστοί στην κατάσταση αυτή.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής είπε επίσης στην Bild ότι «θα πρέπει να γίνει δημόσια συζήτηση για την πολιτική όσον αφορά τον κορονοϊό όσο το δυνατόν νωρίτερα και όσο πιο εντατικά γίνεται. Μια κατάσταση για την οποία όλοι συμφωνούν δεν είναι επιθυμητή για τη δημοκρατία μακροπρόθεσμα. Η ελευθερία της έκφρασης έχει νόημα μόνο εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Τέλος, σχετικά με τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε ότι «δεν οφείλει κανείς να συμφωνεί με εξτρεμιστές ή θεωρητικούς της συνωμοσίας. Παρ 'όλα αυτά, υπερασπίστηκα πάντα τις διαδηλώσεις, αλλά μόνον επειδή δεν μπορείς να προστατευτείς από τα χειροκροτήματα της λάθος πλευράς, δεν χρειάζεται να αρνείσαι τις διαδηλώσεις. Ο ανοιχτός διάλογος αντέχει και τις ανοησίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα