Σοκ στην Πολωνία: Σφάζουν άρρωστες αγελάδες και πουλάνε το κρέας τους

Σοκαριστικά πλάνα από κρυφή κάμερα σε ένα σφαγείο της Πολωνίας είδαν στο «φως» της δημοσιότητας, στα οποία διακρίνονται άρρωστες αγελάδες -που έχουν εισαχθεί λαθραία- να σφάζονται με ελάχιστες ή καθόλου κτηνιατρικές επιθεωρήσεις για να πωληθεί το κρέας τους. Το μαγνητοσκοπημένο υλικό θέτει υπό αμφισβήτηση τα πρότυπα υγειονομικού ελέγχου σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος της ΕΕ.

Ειδικότερα, στο βίντεο από το σφαγείο στην περιοχή της Μαζοβιέτ, φαίνονται οι αγελάδες να είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν καν να σταθούν όρθιες, ενώ τα πόδια τους ή τα κέρατά τους είναι δεμένα.

Η σφαγή των άρρωστων ζώων φαίνεται πως πραγματοποιείται τη νύχτα, χωρίς καν την παρουσία κτηνιάτρων, κάτι που αποτελεί μία ακόμη παραβίαση των κανόνων, σύμφωνα με τον Guardian. Οι εργαζόμενοι του σφαγείου «εξαφανίζουν» μάλιστα οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να αποδείξει πως οι αγελάδες ήταν άρρωστες, όπως για παράδειγμα πληγές από τις ατέλειωτες ώρες που είναι ξαπλωμένες λόγω της ασθένειάς τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως φοβούνται για σοβαρούς κινδύνους που απορρέουν από την υγεία των ζώων και ζητούν από την κυβέρνηση της Πολωνίας να ενεργήσει άμεσα, προειδοποιώντας τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

Ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, ο οποίος ηγήθηκε της ανεξάρτητης επισκόπησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα συστήματα διατροφής μετά το σκάνδαλο του 1992, δήλωσε στον Guardian ότι «εάν μερικά από αυτά τα κρέατα έχουν φύγει από την Πολωνία τότε θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή πολλών ρυθμιστικών φορέων και ενδεχομένως αστυνομικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη».

Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατομμύρια βοδινού κρέατος, αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις χώρες που αγόρασαν μεγάλο ποσοστό του κρέατος.

Keywords
Τυχαία Θέματα