Σταθερή αξία του Έλληνα η ιδιοκατοίκηση

Είναι γνωστό για τη χώρα μας ότι αποτελεί παλαιά και καθιερωμένη αξία το να έχει κάποιος δικό του, ιδιόκτητο σπίτι για αυτόν και την οικογένειά του ώστε να μπορεί να το μεταβιβάσει και στις επόμενες γενιές.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας το οποίο την ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές κουλτούρες όπου το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βρίσκεται μόνο στο 50% ή κοντά σε αυτό.

Η ιδιοκατοίκηση στην
Ευρώπη

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 74,6% βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο ιδιοκατοίκησης στην Ένωση που είναι στο 70%.

Χώρες όπως η Ρουμανία και η Σλοβακία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με ποσοστά 96% και 92% αντίστοιχα ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία βρίσκονται στο τέλος της λίστας με ποσοστά ιδιοκατοίκησης 50,4% και 55,3% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα μετά την ανάκαμψη που άρχισε να σημειώνεται το 2021 στην αγορά ακινήτων καθώς μειώνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου Covid-19 η αγορά αρχίζει να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και το ενδιαφέρον των εγχώριων και ξένων επενδυτών έχει επανέλθει δυναμικά.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών για την αγορά ακινήτων πέρα από επενδύσεις με σκοπό τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις καθώς αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στον τουρισμό, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά μόνιμης κατοικίας.

Ενώ ο περιορισμός που έφεραν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στις κατασκευές κατοικίας και το αρνητικό κλίμα για επενδύσεις είχε αρχίσει να αντιστρέφεται από το 2017 το ξέσπασμα της πανδημίας ήρθε να βάλει επιβραδύνει τον τομέα των οικοδομών και κατασκευών για άλλη μια φορά.

Ξεπερνούν το 50% του βασικού μισθού τα ενοίκια

Αυτό σε συνδυασμό με την άνθιση που γνώρισε η επιλογή βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών από ιδιοκτήτες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πλατφόρμες ενοικίασης και την τεράστια ζήτηση για διαμονή κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν, ώθησαν τα ενοίκια κατοικιών στα ύψη με αποτέλεσμα να κοστίζουν πολλές φορές άνω του 50% του βασικού μισθού στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, πανελλαδικά οι τιμές ενοικίων το 2021 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 5%. Η Θεσσαλονίκη κρατάει τα ηνία με αύξηση 9,4% ενώ η Αττική ακολουθεί με 6,2% και η υπόλοιπη Ελλάδα με 1,4%.

Στην Αττική οι τιμές ενοικίασης διαφέρουν ανάλογα την περιοχή με τη μέση τιμή μισθώματος για κατοικία 51τ.μ μέχρι 80 τ.μ βρίσκεται στα 450 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας ενώ στη Δυτική Αττική για τα ίδια τετραγωνικά τα ενοίκια κυμαίνονται στα 340 ευρώ.

Για τις ίδιες επιφάνειες κατοικιών οι τιμές στον Πειραιά κυμαίνονται στα 410 ευρώ ενώ πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στα βόρεια προάστια με τα ενοίκια να διπλασιάζονται ακουμπώντας τα 800 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις οικονομικές παραμέτρους και γνωρίζοντας ότι η δόση ενός τραπεζικού δανείου μηνιαία είναι πολλές φορές αρκετά χαμηλότερη από ένα μηνιαίο ενοίκιο στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ενδιαφέρον των αγοραστών στην Ελλάδα για ιδιοκατοίκηση έχει αναζωπυρωθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα