Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις δολοφονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το RT, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η θέση της διοίκησης δεν έχει αλλάξει. Οι απόψεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του Προέδρου για το θέμα αυτό από τον περασμένο Απρίλιο".

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ

Τραμπ δεν αναφερόταν ρητά στα γεγονότα του 1915-1923 με τον όρο "γενοκτονία". Σε δήλωσή του στις 24 Απριλίου χρησιμοποίησε την αρμενική φράση "Meds Yeghem", που σημαίνει "μεγάλες σφαγές", και δημοσίως τίμησε τη μνήμη περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων, αναφερόμενος σε όσους "υπέφεραν σε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του 20ου αιώνα".

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δεχθεί ακόμη ένα χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) καταδίκασε τη δήλωση της αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέτοντας μέσω Twitter το ερώτημα "έως πότε ο Τραμπ θα παραμένει αφοσιωμένος στον Ερντογάν;" και υπενθυμίζοντας την εξόντωση και εξορία εκατομμυρίων Χριστιανών μαρτύρων.

Η ενέργεια της Γερουσίας ακολουθεί την ψηφοφορία από επιτροπή της Γερουσίας για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά την επίθεση της στη Συρία και την αγορά ενός ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400.

Οι ενέργειες αυτές ήταν οι τελευταίες κινήσεις του Κογκρέσου για να ωθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή εναντίον του Ερντογάν. Ο Τραμπ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι ο Ερντογάν "κάνει φανταστική δουλειά για τον λαό της Τουρκίας".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν Φαχτρέτιν Αλτουν δήλωσε πως το ψήφισμα της Αρμενίας και το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψήφισε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας "θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων".

Keywords
Τυχαία Θέματα