Στη χαβούζα του ευρω-λαϊκισμού βασιλεύουν τα ακροδεξιά βαμπίρ

Η αμετροέπεια της πολιτικής φαίνεται στις ιδεοληπτικές εμμονές. Οι ιδεοληπτικές εμμονές οδηγούν στην επαναφορά των πιο σκοτεινών καταστάσεων. Και όταν ο πολιτικός δεν μαθαίνει από τα επαναλαμβανόμενα του λάθη, ή ακόμα χειρότερα επαναλαμβάνει τα ίδια με τρόπο εσκεμμένο, τότε πώς θα εμπνεύσει τον πολίτη; Πώς θα του δώσει νέο όραμα και πώς θα ανταποκριθεί στο χρίσμα που έχει λάβει από τη βάση;

Το ΕΛΚ συνεχίζει να μιλά για λαϊκισμό των "απέναντι". Τελευταία αφορμή, η κριτική που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό

στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Η ρητορική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα μπορούσε πράγματι μέχρι ένα σημείο να θεμελιωθεί στη βάση των υπερβολικών εξαγγελιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του '15.

Από εκεί και πέρα όμως το ΕΛΚ και η ευρωπαϊκή δεξιά δεν δικαιούνται να κατηγορούν την απέναντι πλευρά για λαϊκίστικη ρητορική. Είναι σχεδόν αστείο.

Είναι σαν να κατηγορεί ο κατά συρροή εμπρηστής την κυβέρνηση για έλλειψη μέτρων πρόληψης και πυρόσβεσης μετά την καταστροφή. Είναι σαν να κατηγορεί ο δολοφόνος την αστυνομία ότι άργησε να τον πιάσει πριν κάνει το έγκλημα.

Το ΕΛΚ θεμελίωσε την πολιτική ακραίας λιτότητας για τον Νότο και την υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα. Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις και δεν έκανε κάτι για να τις κατευνάσει. Αντιθέτως, συνέχισε να κουνάει το δάχτυλο μιλώντας για τεμπέληδες έλληνες αρχικά και για "αναγκαία συνέχιση των μεταρρυθμίσεων" αφαίμαξης, εν συνεχεία.

Και όταν ήρθε η ώρα απέναντι στο τσουνάμι λιτότητας και ανεδαφικής μεταναστευτικής πολιτικής να αντιμετωπίσει το αναδυόμενο άρμα των βαμπίρ, όταν ήρθε η ώρα να δει στα μάτια τον σκοταδισμό που βγήκε από την τρύπα του, δεν είχε απάντηση. Αντιθέτως, κάνει τα γλυκά μάτια στους ακροδεξιούς και συνεχίζει να πουλάει αλληλεγγύη αλά κάρτ.

Το ίδιο το ΕΛΚ, αυτή η πολιτική κάστα που φλερτάρει ανελλιπώς με τον Όρμπαν, τον Κουρτς και καθοδηγείται από τους Χριστιανοκοινωνιστές, θα έχει την ευθύνη αν η Ευρώπη πέσει στα χέρια της ακροδεξιάς. Την κύρια ευθύνη.

Φυσικά, και η αριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι και εκείνη άμοιρη ευθυνών. Κυρίως γιατί δεν έχει καταφέρει να εντάξει στους κόλπους της μια ρεαλιστική οικονομική προσέγγιση-αντιπρόταση που θα μπορούσε να εμπνεύσει τον κόσμο μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να επικρατήσει. Αντιθέτως, η σοσιαλδημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ έχει κατά βάση περιοριστεί στο να ασκεί κριτική στις πολιτικές λιτότητας, ή να συμμαχεί με τις δυνάμεις που την εκφράζουν για να μπορεί να κυβερνά "από το παράθυρο".

Ας γίνουμε όμως ξεκάθαροι.

Οι εν ελλάδι θιασώτες του Όρμπαν και του κάθε Πινοσέτ, είναι με μία λέξη, επικίνδυνοι. Φαντάσματα της ιστορίας θα έπρεπε να έχουν μείνει στις δημόσιες συζητήσεις μόνο ως αντιπαραδείγματα, ως παραδείγματα προς αποφυγή και όχι να προτάσσονται ως θετικοί πυλώνες για την επόμενη μέρα.

Η "αναποφασιστικότητα" του ΕΛΚ να μην καταδικάσει τα όσα ακούγονται στη χώρα μας και στην Ιταλία, στρώνει το δρόμο στην επικράτηση των ακραίων φωνών. Τηρεί σιγή ιχθύος και δεν ζητά ακόμα και τις ποινικές κυρώσεις απέναντι στις αντιμεταναστευτικές αιτιάσεις κυβερνήσεων που δεν προάγουν τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.

Φυσικά, η διακίνηση απολυταρχικών ακροδεξιών πολιτικών πρακτικών, από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους στη χώρα μας, πρέπει να απομονώνεται, να καυτηριάζεται διαρκώς και να αντικρούει σε πλέγμα αντιλόγου λογικής, καθώς τελευταία οι ανάλογες ιδέες πολλαπλασιάζονται όλο και περισσότερο.

ΥΓ: Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην Ολομέλεια να καλέσει με ψήφισμά της τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε.

Δηλαδή, την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 εκ των παρόντων ευρωβουλευτών, όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές), μετρά στις τάξεις του το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν (12 ευρωβουλευτές). Από τη στάση του ΕΛΚ αυτές τις μέρες, θα κριθούν πολλά για το άμεσο μέλλον της Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα