Στη Βουλή τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με HIV

Στη Βουλή και συγκεκριμένα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη διαχείριση των ατόμων που ζουν με HIV. Ειδικότερα, σε ημερίδα με θέμα: «Η Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του HIV» την οποία οργάνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και Βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Οικονόμου, σημειώθηκε από όλους του παρευρισκόμενους η ανάγκη για επίλυση άμεσων θεμάτων όπως της μέτρησης του ιικού φορτίου των ασθενών,

η στελέχωση των ειδικών μονάδων και η καθολική πρόσβαση στις θεραπείες.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν οι: Κωνσταντίνος Αν. Tασούλας , Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βασίλειος Κικίλιας, Υπουργός Υγείας και Βασίλης Οικονόμου, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Επίσης εισηγήσεις έκαναν οι Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Σ.Δ.Υ., Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, Παθολόγος Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Δ.Υ. - αρμόδιος για τα μεταδοτικά νοσήματα, Γιώτα Τουλούμη, Συντονίστρια Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον ΗIV, Μάριος Λαζανάς, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS, Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Παν/μιο Πελοποννήσου και Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, ΠαΔΑ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι χρέος της κοινωνίας και της Πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό όσων πάσχουν και στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνω τα εξής:

1. Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

2. Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό:

• διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους

• απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων

• διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής

3. Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

Παράλληλα υποστηρίχθηκε από το σύνολο των ομιλητών η ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε να ενταχθεί και στην Ελλάδα σαν μέτρο πρόληψης η PreP, δηλαδή η θεραπεία - προφύλαξη πριν την έκθεση στον ιό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αξίζει να αναφερθούμε στην ομιλία του κ. Νίκου Δέδε ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα 10 προτάσεων:

1. Διόρθωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ και επιδημιολογική επιτήρηση 2η1 γενιάς και στήριξη της παρακολούθησης των ατόμων που ζούνε με τον HIV για την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων

2. Ολοκλήρωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου με συγκεκριμένη κοστολόγησης και ετήσιους στόχους

3. Αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών στις Μονάδες Λοιμώξεων

4. Επιτάχυνση της διαδικασίας έναρξης θεραπείας

5. Βελτίωση της ποιότητα της ζωής των ατόμων που ζούμε με τον HIV με μια σειρά απλών, εύκολων και εποφελών για το σύστημα υγείας παρεμβάσεων

6. Χορήγηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ

7. Διάθεση του self testing από τα φαρμακεία

8. Δημιουργία ικανού αριθμού χώρων επιτηρούμενης χρήσης, και από του αρμόδιου οργανισμούς αλλά και από ΜΚΟ και τον Δήμο και ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης με πλήρη κάλυψη των αναγκών συρίγγων και συνέργων ασφαλούς χρήσης

9. Εισάγωγή της Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία, κάτι που το εξείγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Athens Checkpoint το Νοέμβριο του 2018

10. Συστηματική Στήριξη του Ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αναφέρομαι κυρίως στην ¨Ένωσης Οροθετικών Ελλάδος που εκπροσωπώ, το Κέντρο Ζωής και την PRAKSIS που έχουμε διαχρονική παρουσία στην αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά και της Ελληνική Εταiρείας Αντιμετώπισης του AIDS.

Ακόμη στο πλαίσιο των ομιλιών σημειώθηκε από τον κ. Αθανασάκη το γεγονός ότι οι αντιρετροϊκές θεραπείες παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 8% από το 2010 μέχρι σήμερα και φτάνουν σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο ανά ασθενή στα περίπου 7.800 ευρώ. Ακόμη ανέφερε πως σήμερα από τους περίπου 14.900 ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα με HIV δεν λαμβάνουν θεραπεία περίπου οι 4500 επισημαίνοντας ότι όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν. Μιλώντας δε με οικονομικού όρους σημείωσε πως για κάθε 1 ευρώ που δαπανάτε για την υγείας των εν λόγω ατόμων αυτό πολλαπλασιάζεται στην κοινωνία πολλαπλάσια ήτοι επιστρέφονται στην κοινωνία 2,88 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα