Στην αντεπίθεση η Ζορμπά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Προσπαθούν να καλύψουν το ατόπημα

Με μακροσκελή δήλωση και σε υψηλούς τόνους η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται για το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα και κατηγορεί την νυν ηγεσία του Υπουργείου για "αήθεις, προσωπικές επιθέσεις".

Η δήλωση έχει ως εξής:

Μάρμαρα και λάσπη

Ανακατεύοντας κυριολεκτικά τα μάρμαρα με τη λάσπη, δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού ένα ακραία εμπαθές Δελτίο Τύπου (2.9.19), το οποίο αποπειράται να καλύψει το ατόπημα του αιτήματος δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και το μερίδιο ευθύνης της ηγεσίας του υπουργείου σ’ αυτό, με πρωτοφανώς αήθεις προσωπικές επιθέσεις και διαστρεβλώσεις, αποδεικνύοντας απλώς πως το ήθος, η θεσμική συμπεριφορά και η δεοντολογία απουσιάζουν παντελώςαπό την παρούσα επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου. Πρόκειται για ένα κείμενο-μνημείο λάσπης, επικίνδυνο πολιτικά και πολιτισμικά, δεδομένου ότι:

1. Απαντάει από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου για λογαριασμού του πρωθυπουργού, διαψεύδοντας αυτό που δήλωσε ο ίδιος στον Observer: «Θα προτείνω στον Μπόρις ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.»

2. Χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας, προσπαθώντας με τις μισές αλήθειες να κρύψει κάτι που έχει δημοσιευθεί σε αγγλική εφημερίδα και αναδημοσιευθεί επί λέξει σε εισαγωγικά ως δήλωση του κ. Μητσοτάκη, σε ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο και το έχουν διαβάσει οι πάντες, όποια εφημερίδα ή ιστοσελίδα κι αν έχουν ανοίξει.

3. Μπερδεύει την κυριότητα, την επιστροφή, το δάνειο και την επανένωση σαν ερασιτέχνης ταχυδακτυλουργός, την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι το δάνειο προϋποθέτει την αναγνώριση της κυριότητας.

4. Ψάχνει τον κυνισμό ανακατεύοντας τη λάσπη, τη στιγμή που ο ορισμός του κυνισμού συνοψίζεται στην μπανάλ δήλωση της κας Μενδώνη στο ίδιο δημοσίευμα του Observer: «Έχουμε 10 φορές περισσότερες (αρχαιότητες) από όσες μπορούμε πιθανόν να εκθέσουμε. Σχεδόν καθημερινά κάτι πολύτιμο βρίσκεται. Θέλουμε να εξάγουμε αυτά τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία». Άρα εξαγωγές λόγω πιεστικής πληθώρας, η πολιτιστική κληρονομιά σαν τίποτε περισσότερο από περιουσιακά στοιχεία (assets).

5.Ψεύδεται ασύστολα για την τάχα μεταβίβαση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι προστατεύθηκαν, εξαιρέθηκαν εξαρχής, εντάχθηκαν σε ενιαίο κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε. Κανένας αρχαιολογικό χώρος δεν μεταβιβάστηκε και αυτή η διατύπωση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου δεν είναι παρωδικό πυροτέχνημα αλλά διαρκές όνειδος όσο παραμένει εκεί.

6. Προσπαθεί να οικειοποιηθεί περιοδικές εκθέσεις που οργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η αλήθεια είναι ότι συστηματικά και αδιάκοπα η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη συμμετοχή δεκάδων αρχαιολόγων, συντηρητών αρχαιοτήτων, αρχιτεκτόνων των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων της Ελλάδας προετοιμάζει εκθέσεις όπως τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ. Αλίμονο αν οι εκθέσειςθεωρούνταν δημιούργημα της κάθε Υπουργού ή Γενικής Γραμματέως και όχι συλλογική προσπάθεια που ακολουθεί τη σταθερή εθνική πολιτική εξωστρέφειας, διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγών. Αλίμονο αν στο όνομα της προσωπικής ματαιοδοξίας ακυρώνεται το έργο του συνόλου των υπηρεσιών και στελεχών του υπουργείου.

7. Χαρακτηρίζει «φυλακισμένα» τα αρχαία, τα οποία φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες. Αλλά ως γνωστόν, τα απανταχού Μουσεία διαθέτουν αποθήκες και αποθέματα πολιτιστικών αγαθών, τα οποία χρησιμοποιούν στα επανεκθετικά τους προγράμματα, στις περιοδικές εκθέσεις, στη δημιουργία επισκέψιμων αποθηκών αλλά και στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας κλπ. Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό στη χώρα μας, η οποία μάλιστα έχει την τύχη της προσθήκης νέων ευρημάτων, μέσα από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, που διενεργούνται σε όλη την χώρα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, τα ελληνικά ΑΕΙ. Αρχαιότητες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το σύνολο των αποθηκευμένων αρχαιοτήτων πρέπει να εκτίθεται.

8. Εκτοξεύει ασύστολα λάσπη για ιδεοληψίες, αδιαφορία και εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων τα τελευταία χρόνια αλλά η συκοφαντία δεν αντέχει στο φως της αλήθειας και των αριθμών, που είναι ο εκσυγχρονισμός μιας σειράς λειτουργιών και χώρων, η πρόοδος των ανασκαφικών έργων, οι δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η αύξηση του προσωπικού, η κατακόρυφη αύξηση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, η κατακόρυφη επίσης αύξηση των εσόδων.

9. Το μέγεθος του ατοπήματος, στο οποίο έχει υποπέσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, συμβουλεύοντας και τελικά εκθέτοντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος πρότεινε στο Βρετανό πρωθυπουργό (που ήταν αναρμόδιος) τον προσωρινό δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ήδη γίνει αντιληπτό από όλους και έχει ήδη λάβει την απάντηση από τους αρμόδιους του Βρετανικού Μουσείου. Το αίτημα δανεισμού αποτελεί πλέον τετελεσμένο, μετά και την απάντηση του Βρετανικού Μουσείου, συνεπώς μια πολιτική εκκρεμότητα που πρέπει ο πρωθυπουργός να βρει τον τρόπο να αποσύρει. Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην λερώνει τα μάρμαρα με λάσπη. Το Δ.Τ. της 2.9.19 είναι ένα μνημείο λάσπης στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα