Στην Βενεζουέλα στολίζουν ενώ η πόλη υποφέρει από απανωτά μπλακ άουτ

Αντιπαράθεση μέσα στις γιορτές πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κρεμάσει χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια σε μεγάλες πόλεις, με πολλούς πολίτες να υποστηρίζουν ότι αυτοί οι στολισμοί δεν έχουν καμία θέση σε μια χώρα που υποφέρει από χρόνια μπλακ άουτ.

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο Καράκας, που τοποθετήθηκε από τον Νοέμβριο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν φωτισμένο σταυρό στην κορυφή του βουνού που περιβάλλει την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Οι στολισμοί προκάλεσαν οργή, έπειτα από μια χρονιά κατά την οποία οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με απανωτά μπλακ

άουτ.

«Είναι όμορφα, όμως υπάρχουν πάρα πολλά φώτα» δήλωσε η Ελίνα Μοντανιάο, ηλικίας 76 ετών, μια νοικοκυρά που έκανε βόλτα σε πεζόδρομο του Καράκας, όπου πολύχρωμα λαμπάκια περιστοιχίζουν μια φάτνη. «Μπορεί να δει κανείς μέρη που δεν έχουν ρεύμα και εδώ υπάρχει πάρα πολύ».

Η δημοτική σύμβουλος του Καράκας Καρολίνα Τσεστάρι υπεραμύνθηκε της απόφασης να φωτιστούν 22 δημόσιοι χώροι, μεταξύ αυτών τμήμα του μολυσμένου ποταμού Γκουάιρε.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατανάλωση ρεύματος είναι χαμηλή χάρη στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που παρείχε στις αρχές η Κίνα και οι φωτισμοί θα προσφέρουν εορταστική νότα στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες.

Η 36χρονη Μιγκντάλια Τεράν, μια σχεδιάστρια που ζει στην πόλη Βαλένσια, υποστήριξε ότι οι φωτισμοί είναι προβληματικοί, δεδομένων των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, προσέθεσε, εντούτοις, ότι δίνουν λίγη χαρά.

«Πάντα αγαπούσα τα Χριστούγεννα και θέλω λίγη ευτυχία έπειτα από τόσο μεγάλη θλίψη. Είμαι μία από εκείνους που είδαν τη μισή οικογένειά τους να εγκαταλείπει τη χώρα» εξήγησε, αναφερόμενη στη μετανάστευση 4,5 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων από το 2015.

Ακόμη και μερίδα επικριτών ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτιμά ότι το να σβήσουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια θα έχει μικρό αντίκτυπο στη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι τον Μάρτιο έπειτα από ένα μαζικό μπλακ άουτ στη χώρα, για το οποίο ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ. Επικριτές του υποστηρίζουν, από την άλλη, ότι τα προβλήματα τα προκάλεσε η διαφθορά, η κακοδιαχείριση και η έλλειψη επενδύσεων.

'Εκτοτε στο Καράκας η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως, τα μπλακάουτ στις επαρχίες της χώρας συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, από το εμπόριο έως τις επείγουσες ιατρικές πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα