Στο 4,4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 λέει η Eurostat

Η αποτύπωση αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος γίνεται με βάση το ενιαίο στατιστικό κανόνα της EE ( ESA 2010 ) και δεν είναι ίδια με αυτή που ισχύει στο υπολογισμό του πλεονάσματος με όρους ενισχυμένης εποπτείας. ΄

Ωστόσο, είναι σημαντικά υψηλότερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ πάντα με όρους ESA.

Στο υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος με όρους ενισχυμένης εποπτείας

θα πρέπει να προσαρμοστούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ( ANFA SNPs ) και την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών.

Ειδικά για τις τράπεζες η ανακοίνωση αναφέρει ότι το 2016 η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, στα έτη 2015, 2017 και 2018 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα σχετικά έσοδα.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι και το πρωτογενές σε όρους ενισχυμένη εποπτείας θα είναι υψηλότερο από το 3,98% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 . Στην ίδια πρόβλεψη η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσίας καταγράφουν δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του προηγούμενου χρόνου ενώ αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω το πλεόνασμα του 2017 από το 0,8% του ΑΕΠ στο 0,7% του ΑΕΠ.

Τέλος, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε στο 181,6% από 176,2% το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα