Στο Αφγανιστάν το πλύσιμο των χεριών σώζει ζωές

Ακούγοντας τη λέξη Αφγανιστάν, οι περισσότεροι θα φέρουν στο μυαλό τους εικόνες πολέμου. Όντως, η ζωή σε αυτή τη χώρα του κόσμου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες δεν είναι εύκολη. O πόλεμος και η επικράτηση των Ταλιμπάν, άφησαν πίσω τους κατεστραμμένες δομές, καλλιέργειες αλλά και, ελπίδες.

Για τις γυναίκες και τα κορίτσια η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν δει τα δικαιώματά τους να περιορίζονται σημαντικά. Μεταξύ άλλων έρχονται αντιμέτωπες με εξαναγκαστικούς γάμους, ενώ συχνά παραχωρούνται από τις οικογένειές τους σε τρίτους

για εξόφληση χρεών. Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η Pari Gul Eshan. Οι γονείς της Pari την πάντρεψαν όταν ήταν μικρό κοριτσάκι. Σήμερα είναι μητέρα 5 παιδιών ενώ ο άνδρας της πέθανε από καρδιά στα 55 του χρόνια.

«Κατάγομαι από το Badakshan, μία επαρχία του Αφγανιστάν. Με πάντρεψαν με τον άνδρα μου όταν ήμουν 13 ετών. Έχω 3 κορίτσια και 2 αγόρια. Από τότε που πέθανε ο Αbdulah, o άνδρας μου, μένω με τη μεγάλη μου κόρη και τον σύζυγό της». Η ζωή μπορεί να υπήρξε άδικη για την Pari αλλά κάποια στιγμή κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να αλλάξει πολλά από εκείνα που δεν της άρεσαν. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά μέλη της κοινότητας της. H δραστηριοποίηση της οργάνωσης ActionAid στην περιοχή της, την κινητοποίησε για να συμμετέχει ενεργά αρχικά στη δική της εκπαίδευση και μετέπειτα στην εκπαίδευση των συγχωριανών της.

Η Pari ενημερώνει άλλες γυναίκες για τις βασικές αρχές υγιεινής

Η οργάνωση συντονίζει εκπαιδεύσεις και παρουσιάσεις για θέματα υγείας και υγιεινής, όπως και πώς μεταδίδονται οι ασθένειες, τι είναι τα μικρόβια και γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέχρι και σήμερα στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν, όπως είναι το Καλντάρ, μόνο το 29% των σπιτιών έχουν σαπούνι και νερό για το πλύσιμο των χεριών. «Συμμετέχω σε όλες τις συναντήσεις και εκπαιδεύσεις. Δουλεύω, επίσης ως βοηθός στην κλινική της περιοχής, παίρνω μέρος στους εμβολιασμούς των παιδιών και διανέμω τα δωρεάν φάρμακα στα χωριά της Καλντάρ».

Η Pari είναι μία από τις 231 γυναίκες που συμμετέχουν σε ομάδες που έχει δημιουργήσει η ActionAid σε 21 χωριά της περιοχής. Σκοπός αυτών των ομάδων είναι να μάθουν να φροντίζουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους σε μία περιοχή που η πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο είναι δύσκολη έως αδύνατη. Με τη σειρά τους οι γυναίκες αυτές αναλαμβάνουν να ενημερώσουν άλλες γυναίκες με αποτέλεσμα στην ανθρώπινη αυτή αλυσίδα μετάδοσης της γνώσης να συμμετέχουν περισσότεροι από 500 κάτοικοι.

H Pari μαθαίνει στη μικρή της κόρη πώς να βουρτσίζει τα δόντια της

«Κάθε Σάββατο που μαζευόμαστε στο σπίτι μου με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, μοιραζόμαστε πληροφορίες, συζητάμε τα προβλήματά μας και ψάχνουμε λύσεις. Πλέον ξέρω ότι η προσωπική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα για τα παιδιά και πρέπει να την ακολουθούμε αυστηρά. Η γνώση αυτή έχει αλλάξει την καθημερινότητά μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα