Στο Ελσίνκι συναντώνται οι σύνεδροι του ΕΛΚ - Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν

Ανταπόκριση από Φινλανδία: Μαρία Ψαρά

Στο Ελσίνκι συναντιούνται σήμερα οι σύνεδροι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να αναδείξουν αύριο τον εκλεκτό υποψήφιό τους (Spitzenkandidat) για την επόμενη Προεδρία της Κομισιόν. Οι ηγέτες των συντηρητικών κομμάτων ολόκληρης της Ευρώπης βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, ο «δικός» μας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επίσης και ο

Ούγγρος Πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν.

Παρούσα θα είναι σύσσωμη η ηγεσία της ΕΕ: ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο προεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ πρόκειται να τεθούν υπό την ψηφοφορία των συνέδρων την Πέμπτη.

Who Is Who Μάνφρεντ Βέμπερ

Παρότι σε γενικές γραμμές θεωρείται μετριοπαθής, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκπροσωπεί την πιο «σκληρή» γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτούν οι δηλώσεις του για «χριστιανική Ευρώπη, που είναι πάνω από όλες τις ταυτότητες και όποιος το αρνείται αυτό είναι σα να αρνείται την πραγματικότητα» ή η επιμονή του για την «επικρατούσα κουλτούρα» της ΕΕ; Ο ίδιος έχει δηλώνει ότι «οι μετανάστες που δεν σέβονται τον πολιτισμό μας πρέπει να φύγουν από την Ευρώπη και έχει ταχθεί υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της μαντήλας προσώπου στην ΕΕ.

Στα θετικά του προσμετρείται το ευρωπαϊκό προφίλ και η ηλικία του, ενώ ο ίδιος υπήρξε εμπνευστής και εισηγητής της πρότασης που επέτρεψε σε 15.000 νέους 18 ετών να ταξιδέψουν δωρεάν το καλοκαίρι σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Βέμπερ θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή υποψηφίου. Το 2015, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», προτείνοντας την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Έχει επανειλημμένως κάνει επικριτικά σχόλια για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό που αφορούσε το Σκοπιανό, που συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις».

Αλεξάντερ Στουμπ

Ο Άλεξ Στουμπ έχει το προφίλ του νέου, εναλλακτικού φιλελεύθερου. Ο 50χρονος, που είναι αθλητής του τριάθλου Ironman και γενικά πολύ… fit, έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών στη Φινλανδία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), από όπου έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών για να «τρέξει» την καμπάνια του –στην συντριπτική της πλειοψηφία μέσω ίντερνετ.

Σε επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε δηλώσει «δεδηλωμένος φιλοευρωπαίος» που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ωθήσει την Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η οικειοθελής περιθωριοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας από την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Λόγω και της θέσης του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τελευταία δεν έχει ασχοληθεί πολύ με την Ελλάδα. Ωστόσο, το 2015 έζησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Η υποψηφιότητα του Φινλανδού πρώην πρωθυπουργού, αποσκοπεί, όπως ο ίδιος δηλώνει, στην ακλόνητη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και ευρύτερα στην αντιπαράθεση με την ανερχόμενη λαϊκιστική Άκρα Δεξιά, ένα υπονοούμενο προς τον συνυποψήφιό του Μ. Βέμπερ. Ο Στουμπ άλλωστε έχει επανειλημμένως θέσει ζήτημα αποπομπής του Ορμπάν.

Το φαβορί

Το ΕΛΚ, με 219 βουλευτές, είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία κυριαρχούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες του CDU της –απερχόμενης, είναι η αλήθεια- Ανγκελα Μέρκελ με 88 μέλη. Συνεπώς είναι λογικό, το απόλυτο φαβορί να είναι ο Μανφρεντ Βέμπερ, που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη Μέρκελ. Έχει επίσης την στήριξη επτά τουλάχιστον επικεφαλής κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη της ΝΔ, όπως και του αντιευρωπαϊστή Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας.

Το ζήτημα του Ορμπάν εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» μέσα στο ΕΛΚ, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας τους να ρίξει τους τόνους. Το πώς ο Βέμπερ θα χειριστεί τον «αντάρτη» ευρωσκεπτικιστή από τη Βουδαπέστη, είναι ένα ζητούμενο. Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι η διακήρυξη του νέου προέδρου θα έχει τίτλο “Προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δημοκρατία” και θα αναφέρεται στη σημασία του κράτους Δικαίου, στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης και στην ανάγκη παρακολούθησης της τήρησης των αρχών αυτών από τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Βλέπε δηλαδή Ουγγαρία και Πολωνία.

Ψηφοφορία

Η ψηφοφορία στο Ελσίνκι θα είναι μυστική και ο Spitzenkandidat θα εκλεγεί με πλειοψηφία το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η ΝΔ θα έχει 16 ψήφους. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης, οι αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής.

Δικαίωμα ψήφου ως πρώην πρωθυπουργός είχε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του think tank της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, του Κέντρου Βίλφριντ Μάρτενς, αλλά θα απουσιάζει από το Συνέδριο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για λόγους υγείας.

Θεσμός του Spitzenkandidat

Πρώτη φορά, ο θεσμός του Spitzenkandidat εφαρμόστηκε στην εκλογή του Προέδρου Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, τα βασικά πολιτικά ευρωκόμματα διορίζουν ή εκλέγουν από έναν «εκλεκτό» για την Προεδρία της Επιτροπής. Τα κόμματα με τα καλύτερα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές διεκδικούν την ηγεσία της Κομισιόν. Την επιλογή αναμένεται να έχουν τα κράτη μέλη στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, όποιος και αν επιλεγεί, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα έχει και τον τελικό λόγο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις εκλογές αναμένεται να προκύψει τον Ιούλιο 2019. Για τους Επιτρόπους, ο μήνας-κλειδί είναι ο Σεπτέμβριος.

Keywords
ελσινκι, αβραμοπουλος, αδωνις γεωργιαδης, μερκελ, ψηφοφορία, καλοκαιρι, ελλαδα, σκοπια, νεα δημοκρατια, τσιπρας, ΠΓΔΜ, καμμενος, τραπεζες, eib, αθηνα, cdu, ουγγαρια, μμε, χατζηδακης, οννεδ, σαμαρας, tank, εκλογες, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2015, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, αδεια, βουδαπεστη, δωρεαν, ηγεσια, θεμα, μμε, ψαρα, αδεια ανευ αποδοχων, αδωνις, ακλονητη, αλεξ, ανγκελα μερκελ, βεμπερ, δηλωσεις, επτα, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζαγορακης, ηλικια, ιντερνετ, θοδωρης, κυβερνηση, κομμα, λογο, μητσοτακης, μιλτιαδης, μαρια, ομαδα, οννεδ, πεμπτη, πολωνια, σενγκεν, συγκεκριμενα, σχολια, ταυτοτητες, φινλανδια, φορα, ψηφοφορία, cdu, δημητρης, δικαιωμα, tank, ηγετες, κωστας, κυριακου, σκηνη, τραπεζα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα