Στο φως ξανά η υπόθεση Μπουλούτα - Ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης

Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει ξανά τον φάκελο Μπουλούτα, για ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει εντονότατα την εκπαιδευτική κοινότητα, την πολιτική ζωή και την δημόσια σφαίρα ευρύτερα.

Υπενθυμίζεται η υπόθεση της εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα, η οποία είχε απολυθεί από το κολέγιο Αθηνών το καλοκαίρι του 2012, έχοντας

μονογράψει στις εξετάσεις το γραπτό του υιού του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η Διοίκηση του Κολεγίου Ψυχικού προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού, ενώ η υπόθεση προχώρησε στα δικαστήρια και εκδικάστηκε ως εργατική διαφορά στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά από προσφυγή της εκπαιδευτικού.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΚΥΣΔΕ, με απόφαση δικαστηρίου. Σε κρίσιμη συνεδρίαση, μέσω πιέσεων από εκπροσώπους δεν επετράπη η συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ, καθώς και δικηγόρου για την υπεράσπιση της εκπαιδευτικού.

Η καταγγελία της σύμβασης εγκρίθηκε από το ΚΥΣΔΕ λόγω “έλλειψης επαρκών στοιχείων που στοιχειοθετούν καταχρηστικότητα”.

Το θέμα ανακινήθηκε ξανά μέσω δημοσιευμάτων το καλοκαίρι του 2018, ενώ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας είχε δηλώσει την πρόθεσή του να εξεταστεί ξανά ο φάκελος της εκπαιδευτικού.

Σε σημερινή ανακοίνωση, το υπουργείο τονίζει πως η συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη.

Η σημερινή ανακοίνωση που ουσιαστικά ανοίγει από την αρχή τον φάκελο της Φώφης Μπουλούτα:

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε στις 20-8-2018 από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας τον φάκελο της υπόθεσης απόλυσης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα και ανέθεσε στους συνεργάτες του τον επανέλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Από τη μελέτη του φακέλου προέκυψαν τα εξής:

Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας της σύμβασης της εκπαιδευτικού και ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης στις 4-10-2012, κατέληξε έναν χρόνο μετά, στις 20-12-2013, στην απόφαση ότι η καταγγελία έγινε νόμιμα και ότι «δεν μπορεί να καταλήξει σε κρίση περί καταχρηστικότητας ή μη».

Στην υπόθεση αυτή οι εκπρόσωποι του Κολλεγίου Ψυχικού αμφισβήτησαν τη νόμιμη σύνθεση του ΚΥΣΔΕ λόγω συμμετοχής εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία όμως είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη, για να επιτύχουν τελικά την εξαίρεση των εκπροσώπων αυτών επικαλούμενοι τη μη αμεροληψία τους.

Ως εκ τούτου, σε μία τόσο σημαντική υπόθεση το ΚΥΣΔΕ απέφυγε να αποφασίσει για το κρίσιμο ερώτημα που του ετέθη, ενώ και η εν μέρει απόφασή του ελήφθη από τρία μόνο μέλη, διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να εκπροσωπούνται καθόλου οι εργαζόμενοι, όπως έχει κατοχυρωθεί και γίνεται σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο προβαίνει σε ανάκληση της με αριθ. πρωτ. 159082/Ε2/09-10-2015 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Αποδοχή καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκπαιδευτικού…» ως εκδοθείσας κατά παράβαση ουσιώδους τύπου.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους εργαζόμενους προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας να κρίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή, τρία μέλη της οποίας είναι δικαστές, και μελετά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα