Στο μικροσκόπιο των "αδιάφθορων της ΕΕ" η Ελλάδα

Ελλάδα, Ουγγαρία και Βρετανία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των «αδιάφθορων της ΕΕ» για θέματα δασμοαποφυγής. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OLAF, της Μονάδας Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τελευταίο χρόνο έχουν γιγαντωθεί τα καταγεγραμμένα περιστατικά φοροαποφυγής στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να χάνονται πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε δασμούς μέσω παράνομων πρακτικών.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αύξησης των ελέγχων στη Βρετανία, που εξακολουθεί να «πρωταγωνιστεί» σε αυτού του είδους την

απάτη. Πλέον, τα «μυαλά» των απατεώνων, στην πλειοψηφία τους Κινεζικής καταγωγής, έχουν βρει άλλα… διαμετακομιστικά κέντρα για να αποφεύγουν να πληρώνουν. Και αυτά είναι η Ελλάδα και η Ουγγαρία. Οι υπεύθυνοι του OLAF δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει επιλεγεί η Ελλάδα εξαιτίας της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον Ερνέστο Μπιάνκι, διευθυντή ερευνών της OLAF, «η απάτη συνίσταται στην αθρόα και αδασμολόγητη "αόρατη" για τις αρχές εισαγωγή χαμηλής αξίας και κινεζικής, συνήθως, προέλευσης προϊόντων. Πρόκειται κυρίως για υφάσματα και ρούχα χαμηλής αξίας. Οι εισαγωγές γίνονται από εταιρίες "φαντάσματα", από τις οποίες στη συνέχεια, όταν διαπιστωθεί η απάτη, τα Κράτη Μέλη αδυνατούν να ανακτήσουν τα οφειλόμενα ποσά. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα οφειλόμενα ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με την Ετήσια έκθεση του OLAF που αφορά το έτος 2017 και τα όσα μετέφερε στον Τύπο ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή του OLAF Νικ Ιλέτ -συνταξιοδοτείται σύντομα- ο οργανισμός ολοκλήρωσε 197 έρευνες, εκδίδοντας 309 συστάσεις προς τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές, συνέστησε την ανάκαμψη 3 δισ. Ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτός ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός προέρχεται από τις υποθέσεις απάτης υποτίμησης που συνήψε ο OLAF κατά τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον ο OLAF άνοιξε 215 νέες έρευνες, ολοκλήρωσε 197, ξεκίνησε 1.111 προκαταρκτικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν από εμπειρογνώμονες, ενώ ελλείψει αύξησης του προσωπικού και παρά την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, ο OLAF κατάφερε να μειώσει περαιτέρω τη διάρκεια των ερευνών της σε συνολικά 17,6 μήνες.

Η διαφθορά, η σύγκρουση των συμφερόντων, την εκμετάλλευση των κενών στις διαδικασίες, αλλά και η… προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση στις απάτες, όπως είπε ο διευθυντής του OLAF. Και εκεί, περιπτώσεις από Ελλάδα και Ιταλία ελέγχονται προσεκτικά.

Επίσης, η Μονάδα διερευνά και απάτες που διαπράττουν ευρωβουλευτές. Οι υπεύθυνοι του OLAF δεν θέλησαν να αποκαλύψουν εθνικότητες ευρωβουλευτών που ελέγχονται, ούτε καν πόσες υποθέσεις είναι ακόμη ανοιχτές.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας Έλληνας ευρωβουλευτής βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται εντός του 2018.

Ο OLAF έστειλε συστάσεις στην Ελλάδα στο 73% των περιπτώσεων και στην Ελλάδα έγιναν 13 καταγγελίες προς τον OLAF από κρατικούς παράγοντες ή ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά την απάτη σε σχέση με κονδύλια της ΕΕ από διαρθρωτικά και άλλα ταμεία, στην Ελλάδα οι υποθέσεις ήταν 2251 και αντιστοιχούσαν στο 2,76% των πληρωμών, 14 υποθέσεις έκλεισαν με συστάσεις (και αφορούν 0,30% των σχετικών χρηματικών ποσών).

Keywords
Τυχαία Θέματα