Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο "σύννομος βίος" του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Στο προσκήνιο μπαίνει πάλι η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του 15χρονου μαθητή ο οποίος έχασε τη ζωή του από το χέρι του πρώην ειδικού φρουρού, Επ. Κορκονέα στα Εξάρχεια το Δεκέμβριο του 2008. Από τη μία, μία ολόκληρη γενιά στρέφει και πάλι το βλέμμα της προς την ποινική διαδικασία, ύστερα από την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, ότι συντρέχουν οι λόγοι για την επανεξέταση της χορήγησης του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου στον Επ. Κορκονέα. Από την άλλη, ολόκληρος ο νομικός κόσμος θα αναμένει την επίμαχη κρίση από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου,

αφού θα αποτελέσει νομολογία για όλες τις υποθέσεις που εκδικάζονται με το νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας ως προς τη χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου. Ήταν αυτή η ελαφρυντική περίσταση, που είχε σαν αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα, καθώς έδωσε το «ελεύθερο» στο δικαστήριο να επιβάλλει στον πρώην ειδικό φρουρό ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια δεσμά που είχε ορίσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας.

Ωστόσο, ο Β. Πλιώτας φαίνεται πως είχε διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, έκρινε πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο θεσπίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα. Άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφασίσει αν πράγματι ο Επ. Κορκονέας «έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα», όπως επί λέξη αναφέρει το άρθρο 84 παρ. 2 του Πκ, όπως ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα με το νέο έτος, το Ποινικό Τμήμα αναμένεται να συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει αν ορθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας χορήγησε το επίμαχο ελαφρυντικό ή όχι στον ειδικό φρουρό. Αν δηλαδή, συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου.

Σε περίπτωση, που ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι καλώς δόθηκε ο «σύννομος βίος», τότε η υπόθεση θα μείνει ως έχει, θα συνεχίσει να ισχύει η ποινή κάθειρξης 13 ετών και η υφ’ όρων απόλυση για τον Επ. Κορκονέα. Αν πάλι, αποφασιστεί η ανατροπή της κρίσης του Εφετείου, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της δικογραφίας στη Λαμία, όπου το ίδιο δικαστήριο θα συνεδριάσει για να αποφανθεί μόνο για τη συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση. Δηλαδή, είτε θα κριθεί ότι δεν πρέπει να του χορηγηθεί ο «πρότερος σύννομος βίος» και άρα θα εκφωνηθεί νέα ποινή κάθειρξης -μεγαλύτερη των 13 ετών που του έχουν επιβληθεί- ή η έδρα θα επαναλάβει τη αναγνώριση του ελαφρυντικού, έχοντας ωστόσο διαφορετικό από το αρχικό σκεπτικό για τους λόγους που ο Επ. Κορκονέας πρέπει να λάβει την επίμαχη περίσταση.

Για μία «εμπεριστατωμένη αναίρεση» κατά μίας «προκλητικής απόφαση» έκαναν λόγο σε δήλωσή του οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής, Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα, χαρακτήρισε την εφετειακή κρίση «επιβράβευση της δολοφονίας ενός αθώου 15χρονου παιδιού από ένοπλους αστυνομικούς». Όπως εξηγούν, «η πράξη του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνιστά ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης», προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα. Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο».

Νομολογία για το "σύννομο βίο"

Παράλληλα, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού με τη ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα υην 1η Ιουλίου του 2019 πλέον δεν υπάρχει νομολογία και όλα γράφονται από την αρχή. Έτσι, η απόφαση του Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού στον Επ. Κορκονέα θα αποτελέσει «μπούσουλα» για όλες τις ποινικές υποθέσεις που θα ακολουθήσουν. Κι αυτό γιατί θα βάλει τα πλαισια, τα όρια και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, η οποία σήμερα δίνεται κατά βούληση από κάθες δικαστήριο ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Σε κανένα σενάριο πάντως, η δίκη για τη δολοφονία του Αλεξ. Γρηγορόπουλου δεν πρόκειται να γίνει από την αρχή. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ως προς το έγκλημα και αυτό είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ο Επ. Κορκονέας, σύμφωνα με την ετυμηγορία, στόχευσε προς τον 15χρονο Αλεξ. Γρηγορόπουλο, τράβηξε τη σκανδάλη και στη συνέχεια, μαζί με το ταίρι του, Β. Σαραλιώτη, αποχώρησαν από το σημείο. Ο 15χρονος μαθητής έμελε να σβήσει στα χέρια του φίλου του Νικ. Ρωμανού, ανήμερο της ονομαστικής του εορτής του στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν η σφαίρα από το υπηρεσιακό περίστροφο του τότε ειδικού φρουρού τον έπληξε θανάσιμα.

Και οι δύο εμπλεκόμενοι ωστόσο, βρίσκονται εκτός φυλακής. Ο Β. Σαραλιώτης πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ωστόσο το Εφετείο τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία, κηρύσσοντάς τον αθώο. Όσο για τον Επ. Κορκονέα, η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου να επιβάλει ποινή κάθειρξης 13 ετών παρείχε στον καταδικασθέντα το δικαίωμα για την αποφυλάκισή του, καθώς ήδη είχε εκτίσει 11 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα