Στρατηγικό έργο για την επέκταση του δικτύου αερίου κατά μήκος του Έβρου

Μετά από συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) Μάριος Τσάκας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο έγινε γνωστό ότι δρομολογείται η κατασκευή αγωγού αερίου στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο αγωγός μήκους 75 -80 χλμ θα ξεκινά από τους Κήπους και θα καταλήγει στην Ορεστιάδα. Το φυσικό αέριο θα διανέμεται

σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Στόχος είναι αφενός η διατήρηση αλλά και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής με το φθηνό σε κόστος φυσικό αέριο αλλά και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νοικοκυριών που ζουν στα σύνορα με την Τουρκία.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 30 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα προέλθει, κατά κύριο λόγο, από κοινοτικούς πόρους. Η ΔΕΔΑ σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει τις προκαταρκτικές μελέτες, με την εκπόνηση τους να κρατά περί τους δύο μήνες. Στόχος είναι ο αγωγός να έχει κατασκευαστεί σε διάστημα ενός έτους.

Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την Καβάλα και την Ορεστιάδα. Τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τον Μάρτιο του 2021 και, παράλληλα με αυτά, θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης του έργου φυσικού αερίου με την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία για την οικοδόμηση των πρώτων πράσινων δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο το δίκτυο της Περιφέρειας να είναι έτοιμο να δεχθεί βιομεθάνιο και βιοϋδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο. Το project θα αποτελέσει «πιλότο» για όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα