Συμφωνία μέσα στον Ιούλιο για το ταμείο ανάκαμψης βλέπει ο Τζεντιλόνι

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία μέχρι και την επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την οποία απέχουμε περίπου 10 ημέρες. Είμαι αισιόδοξος ότι στην αμέσως επόμενη σύνοδο κορυφής θα έχουμε συμφωνία», είπε ο κ. Τζεντιλόνι απαντώντας στην σχετική ερώτηση. Τόνισε μάλιστα ότι είναι πολύ θετικό ότι η όλη προσπάθεια για την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης ξεκίνησε με την Γερμανογαλλική πρωτοβουλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο μεγάλοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το νέο ταμείο.

Ο Ιταλός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι οι

Βόρειες χώρες έχουν διαφωνίες στην πρόταση κορυφής σε τρία βασικά σημεία: Την αναλογία επιδοτήσεων δανείων, το συνολικό ύψος του πακέτου και το σύστημα διαχείρισης και εκταμίευσης των πόρων.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των κρατών - μελών ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα θα έχει την αντιμετώπιση των υπολοίπων κρατών μελών. Επί της ουσίας είπε ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να κάνει το πρόγραμμα που θέλει να χρηματοδοτήσει και στην συνέχεια κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΕ θα πρέπει τα προγράμματα αυτά να προσαρμοστούν στους στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η ψηφιακή μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους ειδικά για τις χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν υψηλό λόγο χρέους προς το ΑΕΠ ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στην γενική αρχή ότι κάθε κράτος θα πρέπει να έχει κατά νου τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι παρόλα αυτά δεν ισχύουν για φέτος. Τόνισε όμως παράλληλα ότι ένα μέτρο βιωσιμότητας είναι η ευκολία και το κόστος δανεισμού της κάθε χώρας από τις αγορές. Σε αυτό το σημείο θύμισε ότι καμμία χώρα, ούτε και η Ελλάδα, δεν αντιμετώπισε δυσκολία στο δανεισμό της από τιςς αγορές, παρά την βαθιά κρίση που ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας από τον κορονοϊό.

Keywords
Τυχαία Θέματα