Σύμβαση Cisco-Δημοσίου: Η χαμένη Ατλαντίδα της Νίκης Κεραμέως

Από την αρχή της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης (στις 13 Μαρτίου του 2020), που επιστρέφει ως... τιμωρία, στα ελληνικά σχολεία, μέχρι και την ώρα που γράφονται οι γραμμές γίνεται λόγος για τη σύμβαση δωρέας της Cisco Hellas προς το ελληνικό δημόσιο.

Ακόμα και στην πρόσφατη υπουργική εγκύκλιο (της 31ης Αυγούστου) περί συνέχισης/ανανέωσης (αρ.πρωτοκόλλου 112310/ΓΔ4) της διαδικασίας αναφέρεται ρητά

ότι η σύμβαση με τη Cisco Ηellas AE ανανεώθηκε μετά από νέα δωρέα της εταιρίας.

Εξοχα. Συμβαση όμως ακούμε και σύμβαση δεν βλέπουμε. Από τον περασμένο Μάιο η σχετική σύμβαση έχει ζητηθεί ακόμα και σε κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρά το γεγονός ότι έχει θεσμική και νομική υποχρέωση να την δώσει (και στη δημοσιότητα), προσώρας σφυρίζει αδιάφορα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τηλεκπαίδευση γίνεται ρητή αναφορά στη σύμβαση.

Η ΟΙΕΛΕ, από την πλευρά της, την έχει ζητήσει επίσης και στην πρώτη καταγγελία που έκανε αλλά και στο υπόμνημα/αναφορά που ακολούθησε προς την Αρχή μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης. Και πάλι, το απόλυτο κενό, καμία απάντηση.

Εννοείται ότι παρά το γεγονός ότι η σύμβαση θα έπρεπε είχε να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 17 του νόμου 3861/2010 κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο σκοτάδι αναφορικά μ' αυτό το ζήτημα.

Στο σκοτάδι όμως βρίσκεται και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του News24/7 που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η Αρχή ζήτησε αρμοδίως από το υπουργείο να της κοινοποιηθεί η σύμβαση στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε για την τηλεκπαίδευση. Ακόμα όμως και σ' αυτό το αίτημα, το υπουργείο κώφευσε! Αδιαφόρησε πλήρως!

Θεσμικό και πολιτικό ζήτημα

Οπως γίνεται αντιληπτό, το γεγονός αυτό γεννά τεράστιο πολιτικό και θεσμικό ζήτημα. Πολιτικό διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία τον προηγούμενο Ιούλιο με σημαία τον απόλυτο σεβασμό στις ανεξάρτητες αρχές και γενικότερα τους θεσμούς κατηγορώντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς αντιπάλους της ότι είχαν απαξιώσει το έργο των αρχών.

Θεσμικό ζήτημα υφίσταται διότι δεν νοείται υπουργείο να μην συμμορφώνεται και να μην ικανοποιεί αίτημα ανεξάρτητης αρχής το οποίο μάλιστα γίνεται για να διευκολυνθεί έρευνά του για ένα τρομερά σημαντικό θέμα όπως η τηλεκπαίδευση που αφορά 1.500.000 φυσικά πρόσωπα (μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό) και τα Προσωπικά τους Δεδομένα.

Είναι πάντως απορίας άξιον γιατί ακόμα και με επτά μήνες μετά η σύμβαση παραμένει κάτι σαν τη χαμένη Ατλαντίδα. Ολοι μιλούν γι' αυτήν αλλά κανείς δεν την έχει δει. Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα που απευθύνεται τόσο στο Υπουργείο όσο και στην Cisco Hellas. Μήπως δεν έχει υπογραφεί ΚΑΜΙΑ σύμβαση; Μήπως η όλη συμφωνία έγινε σε προφορικό επίπεδο κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας; Και αν ναι, γιατί;

Ερώτημα επίσης προκύπτει και για την αρχή. "Ενόχλησε", όπως έχει κάθε δικαίωμα τη Cisco, έστω μ'ένα τηλεφώνημα ή ένα e-mail, προκειμένου να εντοπίσει τη σύμβαση αλλά και να πάθει περισσότερα πράγματα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης; Τα ερωτήματα είναι σοβαρά και χρήζουν άμεσης απάντησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πλέον καχύποπτοι θα έχουν το δικαίωμα να σκεφτούν τα πάντα, σχετικά με την τύχη των προσωπικών δεδομένων 1.500.000 φυσικών προσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα