Συμβούλιο της Ευρώπης: "Μπλόκο" σε συγκρότηση πολιτικής ομάδας της ακροδεξιάς

Το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε την Πέμπτη τη συγκρότηση μιας πολιτικής ομάδας που θα περιλαμβάνει τους βουλευτές των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων στους κόλπους του οργάνου αυτού.

Με ανακοίνωσή του στο Twitter το προεδρείο ανέφερε ότι αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τον σχηματισμό της νέας πολιτικής ομάδας των "Νέων Ευρωπαίων Δημοκρατών/Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας" (NED/ENF).

Στις αρχές του έτους είχε υποβληθεί ένα αίτημα για τη συγκρότηση αυτής

της νέας ομάδας, η οποία όμως έπρεπε να εγκριθεί από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που, σε πολλές συνεδριάσεις του, δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια απόφαση.

Υπό την προεδρία του Αυστριακού Μάρτιν Γκραφ, του ακροδεξιού κόμματος FPO, η ομάδα αυτή ήθελε να συμπεριλάβει στους κόλπους της βουλευτές από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, τους Γερμανούς της AfD και τους Ιταλούς της Λέγκας.

"Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε για να προστατεύει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Το FPO, η AfD και η Λέγκα θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και αρνούνται στους ανθρώπους τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Πολλά από τα μέλη τους είναι ρατσιστές, αντισημίτες και ισλαμοφοβικοί", σχολίασε ο Φρανκ Σβάμπε, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και μέλος του προεδρείου.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο δεν λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις, μετέχουν περισσότεροι από 300 βουλευτές από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ολομέλειά του συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο στο Στρασβούργο και κάνει εισηγήσεις ή ζητά εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό στη δημοκρατία.

Οι εθνικές αντιπροσωπείες επιλέγονται έτσι ώστε να εκπροσωπούν την δύναμη των πολιτικών κομμάτων στα εθνικά κοινοβούλια. Η γαλλική, για παράδειγμα, αποτελείται από 18 βουλευτές και γερουσιαστές, όμως δεν περιλαμβάνει κανένα μέλος του κόμματος "Εθνικός Συναγερμός" της Μαρίν Λεπέν.

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση υπάρχουν σήμερα έξι πολιτικές ομάδες ("Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα", "Σοσιαλιστές, Δημοκράτες και Πράσινοι", "Φιλελεύθεροι" κλπ). Μια πολιτική ομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ελάχιστο αριθμό βουλευτών από διαφορετικές χώρες, αλλά επίσης "να δεσμευτεί ότι θα σέβεται τις αξίες που προασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και, κυρίως, τον πολιτικό πλουραλισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεροχή του νόμου".

Keywords
Τυχαία Θέματα