Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλία Τσίπρα

Το ενδιαφέρον κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικά για το Σκοπιανό.

Στη σημασία της απλής αναλογικής αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος

Σκουρλέτης, τονίζοντας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κουλτούρα των συνεργασιών και συναινέσεων προϋποθέτει νέο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είπε ότι, παρά τον διάλογο που ήταν σε εξέλιξη επί μήνες, για το νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ δεν κατέθεσε προτάσεις.

Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε 10 σημεία που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες.

- Το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για δήμους, που φτάνει σε 326 εκατ. ευρώ.

- Το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για τους δήμους.

- Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών του Ιουλίου του 2017.

- Το πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών «Φιλόδημος 1» και «Φιλόδημος 2».

- Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για δήμους.

- Τις έκτακτες ενισχύσεις για θεομηνίες, καταστροφές κλπ, με τετραπλασιασμό των ποσών.

- Τις έκτακτες ενισχύσεις σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

- Το ΕΣΠΑ

- Τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 8.500 θέσεις εργασίας.

- Το «Κλεισθένης 1».

Κατά την ομιλία του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο είπε ότι αποτελεί μεταρρυθμιστική, δημοκρατική τομή. Ανέφερε πως αφορά την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, πέραν της απλής αναλογικής, και τη συμμετοχή των πολιτών, όπως είπε.

Ανέφερε επίσης, ότι «το προηγούμενο διάστημα έγινε διάλογος με αυτοδιοικητικές δυνάμεις που δεν ανήκουν στην αριστερά και δεν εκφράζονται από τις ηγεσίες της ΚΕΔΕ», ενώ αποκάλεσε «θείο βρέφος» τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς δεν ανέλαβε τις βασικές τους ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη, παρά τη θεσμική του θέση.

Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα διακριτό ρεύμα στην αυτοδιοίκηση, με συμμαχίες σε προγραμματική βάση.

Τα διακριτά αριστερά, ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να υπογραμμίσει στη δική του ομιλία ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Ρήγας, ο οποιος άνοιξε τις εργασίες της ΚΕ με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, «γιατί προχωράμε στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» είπε ο κ. Ρήγας, σημειώνοντας: «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης, διότι η κρίση δεν ήταν αποκλειστικά δημοσιονομική, αλλά ευρύτερη δομική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού».

Αναφερόμενος στην παρούσα περίοδο, είπε ότι διαμορφώθηκε μια νέα κοινωνική και πολιτική κατάσταση και οξύνθηκαν οι κοινωνικές αντιθέσεις, ενώ στο πολιτικό σύστημα διαμορφώθηκαν επίσης κρίσιμες αλλαγές.

Όπως είπε, η ΝΔ υιοθέτησε τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές πολιτικές που συνοδεύονται από υπερσυντηρητικές και ακροδεξιού χαρακτήρα επιλογές, προασπιζόμενη τα πιο ακραία διαπλεκόμενα συμφέροντα, ενώ η προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησε σε διάρρηξη των σχέσεων της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας με τις κοινωνικές δυνάμεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει μια πολιτική με διακριτά αριστερά, ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά. Αυτά αποτυπώνονται στις δημόσιες πολιτικές που τα τελευταία τρία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί, πολιτικές που εν μέσω ασφυκτικής επιτροπείας διευρύνουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία της συνειδητοποίησης του σημείου που βρισκόμαστε.

Μιλώντας για τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια, είπε ότι συνιστούν «μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία» καθώς «αμφισβητούν στην πράξη το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης» ενώ η κοινωνική μόχλευση που προκλήθηκε και η αποδοχή της διαδικασίας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, έδειξαν ότι εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής.

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος είπε ότι ήταν «διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, όμηρος σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:

- Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυσχετίζεται από τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

- Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική.

- Συγκροτείται ο Επόπτης ΟΤΑ, ως μια αυτοτελής αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

- Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τεχνικής, διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλών από τους Δήμους της χώρας.

- Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης.

- Ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων.

«Είναι επομένως προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των προηγούμενων, την άνοιξη 2014».

Τόνισε ότι η απλή αναλογική, είναι το μόνο σύστημα που εκφράζει τη λαϊκή εντολή και πρόσθεσε ότι «η παρέμβασή μας στις εκλογές θα πρέπει να αφορά την επικράτηση μιας νέας λογικής για την αυτοδιοίκηση και τη σύγκρουση με παρελθούσες λογικές» και παράλληλα, να εδραιώνει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015.

Ειδικά, για το προγραμματικό πλαίσιο, είπε ότι θα πρέπει να κινείται γύρω από τους παρακάτω άξονες:

1. Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό- διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των δημοτών.

2. Τη συμφωνία σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παίρνει υπόψη του τις προτάσεις και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που αποτυπώθηκαν στη διαβούλευση των αναπτυξιακών συνεδρίων με σεβασμό σε περιβαλλοντικά- οικολογικά ζητήματα.

3. Θα έχει μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στην ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Τη συνεννόηση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη) με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προς τους δημότες, που θα προτάσσει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης προς όλους.

5. Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας.

6. Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Εξάλλου, κατά την ομιλία του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε αναφορά στην υπόθεση Novartis, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει να καλύψει ό,τι διαπλεκόμενο υπήρχε και πρόσθεσε πως «συνιστά ασέλγεια προς την κοινωνία να θέλει να τελειώσει μία υπόθεση με παραγραφή».

Αναφέρθηκε σε κορυφαία στελέχη της ΝΔ που έχουν υιοθετήσει ακροδεξιά ρητορική και οδηγούν την πολιτική ζωή σε μνήμες άλλων εποχών και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψει ο προοδευτικός κόσμος να εγκαθιδρυθεί η πολιτική ρητορεία Σαμαρά και όσων την ακολουθούν.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, είπε ότι επιμένουμε στην επίλυση που άλλοι «κράτησαν» επί 25 χρόνια, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στην ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, έκανε λόγο για τεράστιο έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη, αποδίδοντας ευθύνες στη διεθνή κοινότητα που παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει, όπως είπε. Τόνισε δε, ότι η ΚΕ οφείλει να εκφράσει την καταδίκη της για όσα συμβαίνουν, προσθέτοντας, ότι «θα σταθούμε δίπλα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα