Σύντροφος Ηριάννας: Τη ρωτούσαν γιατί δε με χώρισε αντί να ρωτήσουν για τα στοιχεία

Στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους την Ηριάννα και τον Περικλή, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του συντρόφου της Ηριάννας ο οποίος έχει αθωωθεί.

"Πρωτόδικα ρώτησαν την Ηριάννα γιατί δεν με χώρισε,

αντί να την ρωτήσουν για τα υποτιθέμενα στοιχεία", δήλωσε ο σύντροφος της Ηριάννας κατά την κατάθεσή του. Ακόμη, κατέθεσε βιολόγος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με την ίδια, η ποσότητα δείγματος DNA ήταν επαρκής, παρότι όπως παραδέχθηκε, δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για το όριο που θεωρείται επαρκές.

Επόμενη δικάσιμος θα είναι στις 24 Μαΐου, ενώ σήμερα αλληλέγγυοι βρέθηκαν στα δικαστήρια της Λουκάρεως. Στα δικαστήρια τα μέτρα της αστυνομίας ήταν από νωρίς το πρωί αυξημένα, με δύο κλούβες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να βρίσκονται στο σημείο.

"Ένα δείγμα DNA ούτε καταδικάζει ούτε αθωώνει. Από μόνο του δεν αρκεί", ήταν το σχόλιο του προέδρου της έδρας του δικαστηρίου την πρώτη μέρα της κατ’ έφεση εκδίκασης της υπόθεσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2011 όταν, μετά από έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι όπου διέμενε η Ηριάννα με τον σύντροφό της, οδηγήθηκαν και οι δύο στον ανακριτή. Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ έδωσε δείγμα DNA και δαχτυλικά αποτυπώματα και αφέθηκε ελεύθερη.

Ο σύντροφός της αφέθηκε επίσης ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς αρχικά κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" λόγω φιλικών σχέσεων με άτομα που κρίθηκαν μεν ύποπτα, δεν είχαν όμως κατηγορηθεί για συμμετοχή στους Πυρήνες. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε δίκη και αθωώθηκε αμετάκλητα καθώς όπως ανέφερε η αθωωτική απόφαση "δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του".

Δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2013, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του συντρόφου της Ηριάννας, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της το οποίο την ενέπλεκε τόσο με τους "Πυρήνες" – με μόνη σύνδεση τη σχέση με τον σύντροφό της – όσο και με όπλο που βρέθηκε το 2011 στην Πολυτεχνειούπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνδέθηκε μέρος του DNA της Ηριάννας "με μείγμα DNA τουλάχιστον 2 ατόμων εκ των οποίων το ένα γυναίκας", όπως ανέφερε η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη επί των όπλων που βγήκε τον Οκτώβριο του 2012. Το εν λόγω δείγμα έχει λήξει και δεν μπορεί να ανακτηθεί με την πλευρά της υπεράσπισης να αμφισβητεί την εγκυρότητα του κατηγορητηρίου.

Μετά την απολογία της είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ακολούθησε η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.

Παράλληλα, αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες επιβλήθηκε στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή, ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της. Δικό του δείγμα DNA εντοπίστηκε σε ένα βιβλίο.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει απορρίψει την αίτηση αναστολής της ποινής και των δύο τις πρώτες δύο φορές, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και το Οκτώβριο του 2017, με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Κατά την τελευταία απόφασή τους, οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή προτείνοντας την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας. Τονίστηκε, μάλιστα, πως "υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη" και κρίθηκε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί "με μία παράταση στο μέλλον".

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύντροφος Ηριάννας,syntrofos iriannas