Συρία: Η Τουρκία προελαύνει, η ΕΕ καταδικάζει στα λόγια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωσή τους.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό

κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» και συμφώνησε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στις δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματησει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Επιμένει ο Ερντογάν και ρίχνει "βολές" στο ΝΑΤΟ

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και παρά τη συμφωνία των Κούρδων με τον επίσημο Συριακό στρατό για κοινή δράση, η Τουρκία συνεχίζει την προέλασή της επί συριακού εδάφους.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στην περιοχή αλλά και διευκρίνισε ότι δεν θα εισέλθει στη Μανμπίχ (Ιεράπολη, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας), τουλάχιστον επισήμως.

Ο Ερντογάν μάλιστα τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να επιστρέψει την πόλη στον αραβικό πληθυσμό ο οποίος, όπως τόνισε, είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Τόνισε επίσης με νόημα, απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ: "Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ αλλά είμαστε και υπό την απειλή τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ΝΑΤΟ λοιπόν, σύμφωνα και με το άρθρο 5 του καταστατικού του, θα έπρεπε να μας στηρίζει. Είστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες; Αλλη απάντηση δεν υπάρχει".

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στις παρυφές της πόλης.

Ο Eρντογάν δήλωσε δήλωσε επίσης ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην περιοχή να αναπτύξει στρατεύματα στον τομέα ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας.

Τέλος, σε τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πέσκοφ τόνισε χαρακτηριστικά: "Ούτε να σκεφτόμαστε δεν θέλουμε την πιθανότητα σύρραξης Συρίας-Τουρκίας. Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία μέσω των δικών μας δυνάμεων".

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά από τις αποφάσεις της ΕΕ

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνες δίκαιο», υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας την καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά «τις πάρανομες ενέργειες» αλλά και τις αναφορές σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων και στο προσφυγικό.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ΕΕ «μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». «Πήγε ενα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό».

«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλάβαίνουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσονται και να αδιαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ "εγκατέλειψαν" τον κουρδικό λαό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την ΕΕ δεν πιστεύει "καθόλου" ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, όπως το λέει η λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η ΕΕ» είπε και ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε «δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα