ΣΥΡΙΖΑ: Η αρχή του τέλους της "ευγένειας" προς την κυβέρνηση

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προειδοποιήσει πως “από εμάς τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί, τελείωσαν όλα αυτά”.

Η Κουμουνδούρου, με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, αρνείται την αντικατάσταση των δυο πρώην υπουργών,

του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis. “Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ορίσει ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής, καθώς αυτός ως αρχηγός κόμματος κοινοβουλευτικής ομάδας και μόνο αυτός διατηρεί αυτό το δικαίωμα, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα” τονίζουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, το πρωί σήμερα αναμένεται να εξετάσει όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που (όπως όλα δείχνουν) ο Πρόεδρος της Βουλής κινηθεί στο πνεύμα της επιστολής του προς τον Αλέξη Τσίπρα, καλύπτοντας τις -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική.

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη ρύθμιση που φέρνει στο νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες “κάνει δώρο στους τραπεζίτες, ξεπλένοντας τις διώξεις τους για τα θαλασσοδάνεια». «Η Ν.Δ., με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο στα στελέχη των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας. Με λίγα λόγια, καταργεί την
αυτεπάγγελτη δίωξη και ο εκάστοτε τραπεζίτης θα μπορεί να διωχθεί ποινικά μόνο εάν ο ίδιος κάνει μήνυση στον... εαυτό του!» επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν:«Δεν φτάνει που ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες για τα θαλασσοδάνειά τους μέσα στην κρίση, τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να ξεπλύνει όλες τις υποθέσεις των τραπεζιτών, αφού, αν αυτό το νομοθετικό έκτρωμα τεθεί σε ισχύ, έστω και για μία ημέρα, ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε τραπεζίτες. Όπως αυτές για τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στα Μέσα Ενημέρωσης και, φυσικά, και στον Κήρυκα Χανίων του κ. Μητσοτάκη». Ταυτόχρονα στοχοποιούν προσωπικά τον πρωθυπουργό, αναρωτώμενα: «Περιμένουμε μια απάντηση: τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή τη "φύτεψε" ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;»

Σφοδρή αναμένεται η αντιπαράθεση και για τη ΔΕΗ, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “προτίθεται να ακολουθήσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και περιστολής εργασιακών δικαιωμάτων, δηλαδή την αποτυχημένη μνημονιακή πολιτική του 2012”. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον υπουργό Ενέργειας ότι “θέλει να ξεπουλήσει τα δίκτυα, ξεκινώντας με τα δίκτυα φυσικού αερίου και στη συνέχεια τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ). «Η κυβέρνηση, αντί να στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εμπορία ενέργειας, με διαφάνεια και προς όφελος των καταναλωτών, επιλέγει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε ένα μη ανταγωνιστικό πεδίο. Μία επιλογή που έχει όφελος μόνο για κάποιους ιδιώτες και κόστος για τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Μία επιλογή ακόμη που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα» επισημαίνει η Κουμουνδούρου και σημειώνει:.

«Ως προς την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, διαβλέπουμε την προσπάθεια δημιουργίας εργαζομένων δύο ταχυτήτων με την επαναφορά πρότασης της τρόικας του 2012 για την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήταν αορίστου χρόνου. Αυτό που επιδιώκει ο κ. Χατζηδάκης είναι οι νέοι εργαζόμενοι να είναι συμβασιούχοι, το οποίο είναι ιδιαίτερα αρνητικό διότι σημαίνει εργαζόμενοι σε απόλυτη ομηρία και ανασφάλεια, δύο ταχύτητες εργαζομένων. Και βέβαια αυτό συνεπάγεται εύκολες απολύσεις. Είναι στη λογική μίας κυβέρνησης η οποία έρχεται να απαξιώσει περαιτέρω τη ΔΕΗ. Στρώνει το χαλί για την ιδιωτικοποίηση της και σε κάθε περίπτωση, στη λογική της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει την πόρτα και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ /δημόσιες επιχειρήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα