ΣΥΡΙΖΑ: Η υπόθεση Λιγνάδη δεν θα περιοριστεί στη Λίνα Μενδώνη

Η υπόθεση της παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, δεν περιορίζεται στις αρμοδιότητες της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την εκτίμηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση ηθοποιών. Έδειξε έτσι και την βαρύτητα που έχουν οι εξελίξεις για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την υπόθεση «ζήτημα πρώτης γραμμής» προκύπτει ξεκάθαρα από το ότι ενεπλάκη δημόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε, δε, ανοιχτά για «συγκάλυψη»,,για «καταγγελίες που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση, παιδοφιλία». Τόνισε ότι από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ενθαρρύνεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αντίθετα φαίνεται να λειτουργεί ένα πολιτικό – μιντιακό σύστημα προκειμένου το θέμα να προσπεραστεί.

Ο ρόλος της Λίνας Μενδώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση με τον πλέον ευθύ τρόπο, μνημόνευσε και την φιλική σχέση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Στοιχεία που δείχνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να «μείνει» σε όποιες τυχόν εξηγήσεις δώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρεί ότι η υπουργός Πολιτισμού λειτουργεί – εκούσια ή ακούσια - ως ασπίδα προστασίας στον πρωθυπουργό. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται τον ισχυρισμό της υπουργού ότι δεν γνώριζε τον Δημήτρη Λιγνάδη, παρά λίγες μέρες πρίν τον διορίσμό του, ασχέτως αν τον πιστεύει. Τον αποτιμά όμως ώς ένα ακόμη τεκμήριο που οδηγεί στην …πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ενδεικτική ήταν η επισήμανση που έκανε χθές μετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση υπό τον τίτλο "Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo" ο Αλέξης Τσίπρας: Είπε πως «είναι η πρώτη φορά που μια υπουργός αδειάζει τον κ. Μητσοτάκη. Βγήκε η κ. Μενδώνη μετά απ' όλο αυτόν τον κουρνιαχτό και μας είπε: “Εγώ τον γνώρισα τρεις μέρες πριν, δεν τον ήξερα”. Ποιος τον γνώριζε και ποιος τον έφερε αυτό τον άνθρωπο; Φορτώνει η κ. Μενδώνη τις ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό κάνει ουσιαστικά και ενδεχομένως να είναι και αληθές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι «ιδίωμα του χαρακτήρα» του πρωθυπουργού να εκθέτει τους υπουργούς λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει αδειάσει σχεδόν όλους του τους υπουργούς ή, αν όχι όλους, τους μισούς από το Υπουργικό του Συμβούλιο». Φράση που δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πιθανότατα «βλέπει» πιθανό πινγκ-πόνγκ ευθυνών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η ευθύνη στον επιτελάρχη

Συνολικά πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής ως προς το πολιτικό συμπέρασμα της όλης υπόθεσης. Τόνισε πως «την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους» αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Τόνισε ότι «θεωρώ όχι προβληματικό το ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ανθρώπινη φιλική σχέση με τον κ. Λιγνάδη. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς, να έχει μια φιλική σχέση με κάποιον και να μην γνωρίζει κρυφές πτυχές του εαυτού του». Συμπλήρωσε όμως πως «αυτό το οποίο εμένα με ξεπερνάει είναι ότι επί 20 μέρες τώρα, δεν βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά να πει: “Φίλος μου, αλλά έως εδώ. Να τον κρίνει η δικαιοσύνη. Και ενθαρρύνω–εγώ ενθαρρύνω, ως ο πρώτος πολίτης της χώρας- όσοι έχετε κάτι να δηλώσετε στη δικαιοσύνη, να πάτε να τα δηλώσετε”. Και όχι αυτό το κλίμα του “και τι έκανε ο άνθρωπος και δεν έγινε τίποτε και πάμε παρακάτω”. Δεν μπορεί τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε ούτε με όρους συγκάλυψης, ούτε με όρους ενοχής».

Η λογική της μιντιακής υπεροπλίας

Ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε την προαναφερθείσα τακτική του Μεγάρου Μαξίμου ως μέρος μίας ευρύτερης λογικής που διακατέχει το κυβερνητικό επιτελείο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «καμία άλλη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση δεν είχε τόσο τρομακτική υπεροπλία. Έχουν τον απόλυτο σχεδόν έλεγχο Μέσων Ενημέρωσης, ξοδεύουν εκατομμύρια από τα δημόσια Ταμεία για να ελέγχουν –ίσως είμαι πολύ αυστηρός, να μην πω τον όρο ελέγχουν, να πω τον όρο να διαμορφώνουν, να καθοδηγούν, να βάζουν την ατζέντα και σε τηλεοπτικούς σταθμούς». Έτσι – τόνισε- «αυτό γεννάει μια αίσθηση απίστευτης δύναμης ότι όλα μπορώ να τα κρύψω, όλα μπορώ να τα σκεπάσω. Και αυτό σε οδηγεί πολύ εύκολα σε μια αλαζονική συμπεριφορά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισήμανε ότι ο Χρήστος Ταραντίλης δηλώσε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους σχολιάζοντας: «Δεν είναι προσωπικοί λόγοι όταν κατηγορείσαι, όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, που αφορούν αποπλάνηση, που αφορούν παιδοφιλία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πώς θεωρεί την υπόθεση Λιγνάδη πεδίο προς διερεύνηση. Για τον λόγο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει το «στενό μαρκάρισμα» στην κυβέρνηση και σε θεσμικό επίπεδο.

Ερώτηση για το θέμα αυτό έχει καταθέσει στην υπουργό Πολιτισμού η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. Μάλιστα σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Λίνα Μενδώνη είχε στον προγραμματισμό της να απαντήσει την ερώτηση την ερχόμενη Τριτη ή την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα