ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό σχέδιο διαφυγής… μέσω Βουλής

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό, πέφτει σε αντιφάσεις και αναζητά διέξοδο μέσω του κοινοβουλίου, για την υπόθεση Λιγνάδη «φιλοτεχνεί» ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιώντας για «υλικά» τις ίδιες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Διαφυγή μέσω της Βουλής

Η αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύει την χθεσινή ανακοίνωση που έκανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη για την διενέργεια συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή,

ως προσπάθεια «διαφυγής» του Κυριάκου Μητσοτάκη από το «κάδρο» των ευθυνών.

Θεωρεί ότι με το «πακέτο» νομοθετικών μέτρων που σκοπεύει να εξαγγείλει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα που έχει έως τώρα διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη: Αυτή μιας κυβέρνησης που επί 20 μέρες προσπαθούσε να «περάσει» η υπόθεση Λιγνάδη δίχως να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και αντίστοιχα το πολιτικό κόστος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πώς η κυβερνητική τακτική άλλαξε από την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε ότι οι επώνυμες καταγγελίες κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα μετατραπούν σε μηνύσεις. Έτσι ώστε ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στην δικαιοσύνη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν ότι ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγηθεί σε μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αντικειμενικά θα αφορά θέματα δημοκρατικής λειτουργίας. Δηλαδή την ίδια ακριβώς συζήτηση που εδώ και 3 μήνες – συγκεκριμένα από τις 23 Δεκεμβρίου του 2020- έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων.

Επίσης πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι άμεσα – πολύ πιθανόν και στην συζήτηση της ερχόμενης Πεμπτης- η κυβέρνηση θα «παίξει το χαρτί» των προανακριτικών επιτροπών. Με ξεκάθαρο στόχο να στρέψει αλλού την προσοχή.

Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται στην Βουλή οι δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και η δικογραφία για την υπόθεση της Follie- Follie. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ Γιάννης Μπουγάς η μελετώνται προκειμένου να αποφασιστεί η περεταίρω πορεία.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις στην Κουμουνδούρου ήδη στην κοινωνία έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κυβερνητικής φθοράς. Έχοντας φθάσει στο επίπεδο που πλέον δεν μπορεί να ανατραπεί η καθοδική πορεία της δημοτικότητάς της. Μια διαδικασία που επιταχύνει η υπόθεση Λινδάδη. Για τον λόγο αυτό πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ολική αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

Κοινές ευθύνες Μητσοτάκη - Μενδώνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του περί προσπάθειας να αλλάξει μόνον η ατζέντα και η κυβερνητική εικόνα, δίχως να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές, με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να διατηρεί στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την Λίνα Μενδώνη. Παρότι η υπουργός με την στάση της έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και κριτική που προέρχεται ακόμη και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, επανέφερε χθες θέμα παραίτησης της υπουργού Πολιτισμού. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκης σημείωσε πως «τον καλώ έστω και εκ των υστέρων, να πράξει το αυτονόητο.Να αποπέμψει την κα Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα και να ζητήσει μία συγγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

Ανεξαρτήτως όμως από το αν η «καρέκλα» της υπουργού Πολιτισμού θα αντέξει τις πιέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι σε τίποτε δεν αλλάζει η εκτίμηση της για το μέγεθος των ευθυνών του πρωθυπουργού. Αυτές θα υφίστανται ακόμη και αν τελικά η Λίνα Μενδώνη αποπεμφθεί ή παραιτηθεί.

Όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του ο Νάσος Ηλιόπουλος τα δύο αυτά πρόσωπα, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού είναι «δεμένα» με τις πολιτικές ευθύνες που έχουν στην υπόθεση Λιγνάδη.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η Λίνα Μενδώνη «μας είπε το εξής καταπληκτικό ότι ο κ. Λιγνάδης τους έπεισε, τους εξαπάτησε. Ποιους έπεισε; Η κα Μενδώνη τί ακριβώς κάνει; Τί είναι; Υπουργός, ντετέκτιβ, ανακριτής ή εισαγγελέας; Επειδή είναι υπουργός, ακριβώς γι' αυτό θα έπρεπε εξαρχής να δώσει χώρο στη δικαιοσύνη. Γι' αυτό μιλάμε για συγκάλυψη». Πρόσθεσε όμως πως ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι «προσωπική επιλογή» του πρωθυπουργού κι αυτό συνέβη «όταν επέλεγε να καταργήσει το παλιό πλαίσιο για τον διορισμό του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με διαγωνιστική διαδικασία. Η συγκάλυψη είναι εξίσου επιλογή του κ. Μητσοτάκη, είναι αδιανόητο να λειτουργεί μόνη της η κ Μενδώνη».

Επιπρόσθετα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος εμμέσως αναφέρθηκε στην επίπτωση που μπορεί να έχει η χρονοτριβή του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Πολιτισμού ακόμη και στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Λιγνάδη. Σε συνέντευξή του είπε πως «ενώ υπήρχαν κατατεθειμένες καταγγελίες εναντίον του κ. Λιγνάδη, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις κ.Μενδώνη μιλούσαν για `φήμες` και `προσωπικούς λόγους παραίτησής του`. Δεν ζήτησαν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τις καταγγελίες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έρευνα 15 ημέρες, με ό,τι προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτό».

Σε θεσμικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα για την στάση της υπουργού Πολιτισμού. Αυτό δείχνει η ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επανακατατέθηκε στην Βουλή «αναβαθμισμένη» με νέα ερωτήματα.

Η Σία Ανανγωστοπούλου ζητά από την Λίνα Μενδώνη να απαντήσει στα εξής: «Ποιοι ήταν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους καταργήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τοποθετήθηκε με απευθείας ανάθεση ο κ. Λιγνάδης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Με βάση ποια νόμιμη και θεσμική διαδικασία εξετάσατε τις αποκαλύψεις και καταγγελίες, προκειμένου να αποφασίσετε ότι εξαπατηθήκατε και ποιοι ήταν αυτοί που εξαπατήθηκαν μαζί με εσάς, όπως δηλώσατε στην συνέντευξή σας;»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα