Τα ερωτήματα για την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού

Συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορά στον τρόπο που οι δύο Αλβανοί δραπέτες κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού ανήμερα της Πρωτοχρονιάς καλείται να απαντήσει η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, συνεχίζει ο «πόλεμος» μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπουργείου, όπως έδειξαν οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις

ως προς το βασικό ζήτημα «τις πταίει».

Η είδηση της απόδρασης προκάλεσε αναστάτωση ήδη από το πρωί της Τετάρτης, όταν στην καταμέτρηση έλειπαν οι δύο κρατούμενοι, αλβανικής καταγωγής. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση με καθυστέρηση ωρών, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς τους υπαλλήλους, οι οποίοι στις γιορτές είχαν λάβει ρητές εντολές από το υπουργείο για «επίταση των μέτρων ασφαλείας» προκειμένου να αποτραπούν κάθε είδους έκνομες ενέργειες. Πρόσθεσε δε πως «από το 2015 μέχρι σήμερα, και παρά τις αντίθετες «Κασσάνδρες», η σημερινή απόδραση είναι η πρώτη που συμβαίνει από κλειστή φυλακή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη».

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ήταν άμεση, προχωρώντας σε ευθεία επίθεση κατά του υπουργείου και του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε. Στην απάντησή τους, οι σωφρονιστικοί επισημαίνουν:

«Προφανώς υπονοώντας την Ομοσπονδία μας, ο συντάκτης του αναφέρεται σε «Κασσάνδρες», αντί άλλου σχολίου επισημαίνουμε τα εξής:

Κατά τον μύθο η Κασσάνδρα απέκτησε την μαντική της ικανότητα μέσω δύο φιδιών που μαζί με τον αδερφό της Έλενο τους έγλυψαν στο πρόσωπο. Δεύτερον, η Κασσάνδρα μετά την πτώση της Τροίας βιάστηκε μέσα στον ναό της Αθηνάς. Ο βιασμός της βέβαια δεν πρόσθεσε τίποτα στην μαντική της ικανότητα, εξαγρίωσε όμως το πλήθος το οποίο εστράφη εναντίων των βιαστών της.

Υ.Γ. 1: Τους πίνακες με τους ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, τους θανάτους κρατούμενων και τους ξυλοδαρμούς υπαλλήλων από το 2015 και μετά δεν τους έχει πρόχειρους η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής; Γιατί δεν τους δημοσίευσε όπως έκανε με τον πίνακα των αποδράσεων από το 2000;

Υ.Γ.2: "Βιαστές και σκευωροί η αλήθεια τιμωρεί". Θα επανέλθουμε…».

Ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που δημιούργησε η απόδραση είναι πολλά, ιδίως εξαιτίας του τρόπου που έλαβε χώρα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο Αλβανοί κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν το ίδιο επίθετο αλλά κατά πληροφορίες, δεν είναι συγγενείς ούτε εμπλέκονται σε κοινές υποθέσεις, έκοψαν τα κάγκελα στο κελί τους και με τη βοήθεια γάντζου και αυτοσχέδιου σχοινιού πέρασαν στην εξωτερική μάντρα.

Άγνωστο παραμένει πως έφτασαν στην κατοχή τους αυτά τα εργαλεία, που βοήθησαν στην εξαφάνισή τους, αλλά και πώς δεν έγιναν αντιληπτά από τους αρμόδιους της Δ’ πτέρυγας, όπου κρατούνταν οι δύο κρατούμενοι για υποθέσεις κλοπών. Κι αυτό γιατί εκτός από το σκοινί που κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους, θα πρέπει να εξεταστεί η προέλευση τόσο του γάντζου όσο και των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για να κοπούν τα κάγκελα του κελιού και τα οποία οι δύο έγκλειστοι δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να τα έχουν στην κατοχή τους.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς οι δύο άνδρες δεν έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς που είχαν βάρδια εκείνο το βράδυ εντός της πτέρυγας, όταν κατάφεραν να καταστρέψουν τα κάγκελα του κελιού, αλλά και από τους συναδέλφους τους που φυλούσαν το μικρό προαύλιο των φυλακών, το σημείο όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δραπέτες περνώντας το γάντζο και το σκοινί πάνω από τη μάντρα.

Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας, η οποία και θα καταδείξει αν κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπέπεσαν σε πειθαρχικά παραμπτώματα ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα